Vlietzone slaakt noodkreet bij de gemeenteraad: 'De grens is bereikt'

,,We zijn in de Vlietzone de overlast gewoon gaan vinden. Maar de grens is nu bereikt!” Dat was de boodschap van de wijk aan de gemeenteraad, woensdagavond.

FOTO LC

FOTO LC

Het was een noodkreet die bewoners uit de Vlietzone woensdag uitten tijdens een bijeenkomst met de gemeenteraad in het Cambuurstadion. Aanleiding voor de (derde) bijeenkomst met de politiek was opnieuw de overlast in de Vlietzone die bewoners ervaren.

Lees ook | Geplaagde Vlietzone krijgt een tweede coffeeshop

Meer dan tien bewoners en ondernemers deden hun verhaal tegenover de raad. Ruim honderd bewoners van de wijk luisterden mee met de voorbeelden die zij gaven. ,,Ik ben deze zomer in de Vlietzone komen wonen, recht tegenover Strong ID. Ik wist niet dat de vorige bewoners gevlucht waren voor de overlast”, meldde een bewoner uit de Willem Loréstraat.

,,In de zomer lopen jongens rond met ontbloot bovenlijf alsof ze de wijk bezitten. Ik voel mij geïntimideerd”, vulde een andere bewoner aan.

Wijkbewoner Sebas Veenstra ziet een nieuwe tweedeling in de wijk ontstaan. ,,Het eerste deel van het Vliet wordt de drugsstraat met de heroïne-unit en straks een tweede coffeeshop, het tweede deel een zorgboulevard.” Veenstra reageerde daarmee op het nieuws dat er hoogstwaarschijnlijk een tweede coffeeshop in de wijk komt.

Politie wist niets van coffeeshop

Die tweede coffeeshop overviel overigens niet alleen de wijk en de gemeenteraad. Ook de politie was niet op de hoogte van de vergunningsaanvraag voor een tweede coffeeshop. ,,Daar zijn wij niet over ingelicht”, aldus teamchef Cor Reijenga van de politie die zich daarover verbaasd toonde.

De kritiek van de bewoners en ondernemers uit de Vlietzone op de gemeente Leeuwarden zelf was niet mals. Meerdere sprekers beklaagden zich over het gebrek aan hulp van de gemeente.

Op de opmerking van wijkbewoner Sebas Veenstra dat ‘overlast in de Vlietzone intussen normaal wordt bevonden’, vroegen enkele raadsleden om voorbeelden.

,,Het vinden van spuiten in een speeltuin”, kreeg de raad te horen. ,,Mensenpoep op straat”, merkte iemand anders op. ,,Dealen tegenover de basisschool”, vulde weer een andere bewoner aan.

'Een vuist maken'

De overlast in de Vlietzone vindt grotendeels plaats in het deel ‘Welgelegen’. Maar, zo waarschuwde een bewoner die vlakbij de Oostersingel woont: ,,maak nu niet de fout om alleen wat te doen met de problemen in dat deel. Ook hier zijn de problemen groot en worden groter.” Als tip gaf hij de gemeente mee om vooral te zorgen voor duidelijke regels rondom wonen en het ombouwen van huizen en kantoren tot (kleine) appartementen. ,,Stel een minimale oppervlakte vast. En handhaaf.” Want ook daar ontbreekt het aan volgens de wijk. ,,Er wordt niets gedaan tegen de misstanden.”

De meeste raadsleden toonden zich geschokt door de verhalen uit de wijk. ,,Dit vraagt een aanpak van college en raad samen”, stelde Marcel Visser van de VVD – die al ruim een jaar bezig is met de Vlietzone. Of de wijk nog geduld heeft? ,,Het wordt tijd dat we als wijk samen een vuist maken. Want we zijn het zat!”, aldus Ruud Fransz die zich al jaren voor de wijk inzet.

Lees alle verhalen over de Vlietzone in het dossier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Vlietzone