Vijfhonderd mensen bij Free Heri Heri Leeuwarden om afschaffing van slavernij in de Nederlandse koloniën te herdenken

Hussein Musse en Mavis Brewster serveren de maaltijden uit in het Stadhouderlijk Hof. Die bestaan uit Heri Heri: een oud Surinaams gerecht. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Vijfhonderd mensen bezochten donderdag het Leeuwarder evenement Free Heri Heri. Ze maakten een culturele wandeling langs plekken die verbonden zijn met het Friese slavernijverleden.

Free Heri Heri is - net als het Randstedelijke Keti Koti - bedoeld om de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën te herdenken. Dat gebeurde op 1 juli 1863. Het Leeuwarder initiatief kwam van de organisatie Pier21 met hulp van vele anderen.

De bezoekers wandelden verdeeld over tien groepen vanaf het Stadhouderlijk Hof langs verschillende gebouwen die een relatie hebben met het slavernijverleden. Acteurs, zangers en vertellers kleurden de verhalen van deze plekken onderweg in. Handvat vormde het nieuwe boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes, dat dit voorjaar is verschenen.

Vanwege de grote belangstelling ziet de organisatie kansen om Free Heri Heri jaarlijks te organiseren, eventueel ook in andere Friese plaatsen. Heri heri is een gerecht met vis en bakbanaan, dat op de Surinaamse plantages werd gegeten. Bezoekers kregen deze maaltijd in het Stadhouderlijk Hof ook aangeboden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden