Vijf jaar cel geëist voor jarenlang seksueel misbruiken stiefdochter

FOTO ANP

Tegen een inwoner van Noordwolde (49) die volgens de officier van justitie ‘’op gruwelijke wijze” jarenlang zijn minderjarige stiefdochter heeft misbruikt, is vrijdag vijf jaar cel geëist.
Lees meer over
Leeuwarden
Weststellingwerf

De verdachte zou het slachtoffer op de dag van haar twaalfde verjaardag voor het eerst hebben misbruikt. In de jaren daarna zou de man wekelijks, vaak meerdere keren per week, seks met meisje hebben gehad. Er was sprake van vergaande seksuele handelingen. Vier jaar later, op haar zestiende kwam het slachtoffer tot het besef dat wat haar stiefvader met haar deed, niet kon.

Beroepen op zwijgrecht

Begin april 2018 werd er aangifte gedaan. De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht. Tijdens gesprekken bij de reclassering en een psycholoog had hij het misbruik ten stelligste ontkend, maar bij de politie en tijdens de behandeling van de strafzaak bleef hij zwijgen.

Officier van justitie Eelco Jepkema stelde dat de man “geen enkele verantwoordelijkheid” wilde nemen en nam dat mee in zijn strafeis, net als het gegeven dat de verdachte het slachtoffer meestal thuis had misbruikt. „De plek waar ze zich bij uitstek veilig moest voelen”, aldus de officier. Het slachtoffer zag de verdachte als een vaderfiguur.

‘Misbruik gemaakt van vertrouwen’

Jepkema: „Hij heeft door zijn handelen op onbeschrijfelijke manier misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zijn stiefdochter in hem had”. Het slachtoffer kampt nog steeds met de gevolgen, zij heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Jepkema daarover: „Het gaat nooit weer weg”.

De rechtbank doet op 29 januari uitspraak.

Nieuws

menu