Vierde 'ontsnapper' uit Groningse instelling in Leeuwarden: 'We moeten er uren op passen'

Foto: ANP

De politie heeft het de laatste weken druk met jongeren die uit een instelling in Groningen ‘ontsnappen’ en in Leeuwarden worden aangehouden.

Vier jongeren heeft de politie vanaf 12 augustus in Leeuwarden aangehouden. Het gaat om twee jongens van vijftien, een meisje van zeventien en een jongen van zestien jaar, allemaal afkomstig uit een zorginstelling in Groningen. Of het om dezelfde instelling gaat, wil Oeble Bouma namens de Leeuwarder politie niet zeggen.

Hij maakt een onderscheid tussen jongeren die op vrijwillige basis in een instelling zitten en jongeren die er onder rechterlijke dwang zijn geplaatst. ,,Medewerkers van een instelling kunnen ze ook niet tegenhouden, als ze weg willen. Ze mogen ze niet in hun nekvel grijpen, bijvoorbeeld’’, aldus Bouma. ,,Daar hebben we ook wel begrip voor, maar wij mogen als politie iemand wel vastpakken.’’ Bouma wil niet kwijt hoeveel van deze jongeren door de rechter waren verplicht in de instelling te verblijven, maar bevestigt wel dat ze niet allemaal vrijblijvend in een instelling verbleven.

Veel werk

Weglopers bezorgen de politie veel werk. De jongeren worden meegenomen naar het bureau, waar ze moeten wachten tot ze worden opgehaald door medewerkers van de desbetreffende instelling. Dat duurt doorgaans enkele uren. Het komt ook wel eens voor dat een jongere door de politie wordt teruggebracht, maar dat zijn uitzonderingen.

Wat de politie probeert te voorkomen, is dat de jongeren in het cellencomplex zitten. ,,Daar horen ze niet, maar het komt soms wel voor. We moeten uren op ze passen en daar gaat wel wat energie in zitten. We willen er niet te lang mee zitten.’’

Patroon

Jongeren die vrijwillig in een instelling zitten, maar toch weglopen, worden ook door de politie aangehouden. ,,Want het is niet per se goed voor de maatschappij. Met minderjarigen heb je wel een verantwoordelijkheid en we beslissen per geval of een vermissing urgent is of niet en of we actief gaan zoeken.’’

Het is volgens Bouma niet duidelijk te zeggen waarom de vier jongeren vanuit Groningen naar Leeuwarden kwamen. ,,Het patroon is doorgaans dat weglopers teruggaan naar de plek waar ze vandaan komen en vrienden of kennissen hebben.’’ Bouma beaamt dat het toevallig is dat er vier jongeren van Groningen naar Leeuwarden reizen, ,,maar het aantal weglopers is deze zomer niet uitzonderlijk hoog’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden