Vier maanden cel voor dronken en agressieve winkeldief

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Vier maanden zitten, dat was de straf die politierechter Nynke Vlietstra woensdag in petto had voor een 35-jarige Somalische asielzoeker die stampij had gemaakt nadat hij eind oktober vorig jaar bij kledingwinkel The Sting in Leeuwarden was betrapt op diefstal.
Lees meer over
Leeuwarden

De verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd tegengehouden door een 17-jarige jongen toen hij met een vest, een trui en een broek over de arm zonder af te rekenen de winkel had verlaten. De jongen hield de winkeldief vast, een medewerkster schoot te hulp. De jongen kreeg klappen van de verdachte, die wild om zich heen sloeg. Het meisje van de winkel zou een elleboogstoot hebben gekregen.

Voor dat laatste zag de rechter te weinig bewijs, het meisje had er tegen de politie niets over gezegd. Ze was wel dusdanig de kluts kwijt, dat ze de rest van de dag vrijaf kreeg. De verdachte kon zich niets meer herinneren, hij had gedronken, veel gedronken. Daar was hij de vorige avond al mee begonnen. Whisky, berenburg en toen aan het bier, had hij bij de politie verklaard.

Hij was vanuit Groningen gekomen, waar hij onderdak had bij de stichting INLIA, de zogeheten Bed Bad Brood-opvang (BBB) voor – onder meer – uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij had graag hulp gekregen voor zijn alcoholprobleem, zei hij tegen de rechter. Maar omdat hij als ongewenste vreemdeling is aangemerkt, kon de reclassering niets voor hem betekenen. Door de uitzichtloze situatie waarin hij al een hele tijd verkeert pleegde hij regelmatig diefstallen.

Hij liep nog in de proeftijd van een veroordeling in juni vorig jaar, ook voor diefstal. De rechter bepaalde dat hij een maand voorwaardelijk alsnog moet uitzitten. Verder honoreerde Vlietstra de eis van officier van justitie Eelco Jepkema: vier maanden cel voor een diefstal met geweld.

Nieuws

menu