Vier drugspanden die betrokken waren bij het grote witwasonderzoek in Leeuwarden gesloten

Burgemeester Buma heeft vrijdag vier panden aan d’Hondecoeterstraat in Leeuwarden gesloten. Het gaat om twee ‘growshops’, een garagebox en een woning waar een inval is gedaan tijdens de grote politie-actie die 11 juni in Leeuwarden plaatsvond.

Bij de politie-actie werden destijds acht personen aangehouden en werd voor zo’n 2 miljoen euro aan spullen en geld in beslag genomen. Vier verdachten zitten nog vast op verdenking van het witwassen van crimineel verkregen vermogen.

Het ging in eerste instantie om een witwasonderzoek, maar deze vier panden konden ook in verband worden gebracht met de handel en productie van drugs.

Lees ook: Speedboot, vijf auto’s, acht aanhoudingen en 690.000 euro cash: oogst witwaszaak Leeuwarden groeit

Vuilniszakken, kweektenten, weegschalen en drugs

In de growshop, die gevestigd was in twee panden, werden 692 xtc-pillen, 780 gram hennep, en 1020 gram hasj aangetroffen. Ook stonden er weegschalen, versnijdingsmiddelen, verpakkingsmateriaal en andere aan drugs gerelateerde spullen in de shop.

Ook spullen die gebruikt worden voor de professionele hennepteelt, zoals kweektenten en voedingsmiddelen, waren aanwezig. In de garagebox, die ook bij de growshop hoorde, stonden nog meer aan hennep gerelateerde goederen, zoals vuilniszakken met gebruikte potgrond en stekjes.

Lees ook: Tussenstand witwasonderzoek Leeuwarden: beslag op 2 miljoen aan spullen

‘Stashlocatie’ voor coffeeshop

De woning aan d’Hondecoeterstraat diende volgens de politie als ‘stashlocatie’ voor een coffeshop in Leeuwarden. Hier werd allerhande drugs opgeslagen, die vervolgens in de coffeeshop verkocht zou worden. Zo werden er 734 joints, 43.800 gram hennep en 4.610 gram hasj in beslag genomen. Ook hier stonden weer weegschalen en vele dozen aan verpakkingsmateriaal.

Naast de drugs en de drugsgerelateerde goederen vond de politie een taser, een groot mes, een doosje met 2-9mm patronen, een holster voor een handvuurwapen, een vlinderbom en een granaat.

Lees ook: Met 170 man invallen doen: hoe gaat dat? ‘Eerst boeien om, dan kleren aan’

In totaal zijn er dit jaar in Leeuwarden al 22 drugspanden gesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden