Advies: zwembad Blauwe Golf in Leeuwarden moet in toekomst dicht, bouw nieuw in Middelsee

Het Leeuwarder zwembad De Blauwe Golf moet in de toekomst plaatsmaken voor een nieuw bad aan de zuidkant van de stad. Dit adviseert het Mulier Instituut.

Zwembad De Blauwe Golf.

Zwembad De Blauwe Golf. FOTO ARCHIEF LC

De sportonderzoekers namen alle sportaccommodaties onder de loep op verzoek van de gemeente Leeuwarden. Mensen in het zuiden van de gemeente moeten erg ver reizen om te zwemmen, terwijl juist daar de meeste bevolkingsgroei te verwachten valt, constateren de onderzoekers.

Voorlopig functioneert het - nu twintig jaar oude - bad De Blauwe Golf nog prima. De andere baden zijn echter minder oud en De Blauwe Golf is ook ,,dankzij de intensieve recreatieve functie eerder toe aan renovatie dan de andere zwembaden’’, constateren de onderzoekers. Dat kan nog wel een aantal jaren duren.

Dan wordt het tijd om naar naar de geografische spreiding te kijken, vindt het instituut. De noordkant van de gemeente heeft - naast De Blauwe Golf - ook nog de baden het Kalverdijkje en It Gryn. Ondertussen moeten inwoners van de zuidelijke dorpen en wijken ver reizen. Voor inwoners van Grou is zwemmen in Sneek op dit moment aantrekkelijker dan in Leeuwarden, blijkt uit het onderzoek.

Nieuw bad

De gemeente kijkt naar de mogelijkheid van een bad in de nieuwe wijk Middelsee, zei wethouder Hilde Tjeerdema deze week. Voorlopig gaat het alleen om een ruimtelijke verkenning. De keuze voor een nieuw zwembad is iets voor de verdere toekomst.

Mocht Leeuwarden een zuidelijk bad bouwen, dan bestaat dit ‘idealiter uit een wedstrijdbassin, instructiebassin en recreatief gedeelte met een aantrekkelijk bassin, waar zowel gezinnen met jonge kinderen als jongeren tot een jaar of veertien zich goed kunnen vermaken’, adviseren de onderzoekers.

Het onderzoek nam ook de sportvelden en sporthallen onder de loep: ‘Ten opzichte van landelijke cijfers en die van vergelijkbare gemeenten is er in Leeuwarden weinig binnensportruimte’, constateren de onderzoekers. De gemeente telt 10 sporthallen en 39 gymzalen. Betere benutting van de bestaande gebouwen kan helpen, maar uitbreiding in of rond Middelsee is ook noodzakelijk.

Het aanbod aan velden voor buitensporten is redelijk op orde, afgezien van een groot knelpunt: sportpark Wiarda. De voetbalclubs Blauw Wit en FVC barsten hier uit hun voegen.

Het viel de onderzoekers op dat Leeuwarder jongeren tussen 10 en 25 jaar minder vaak lid zijn van een sportclub dan leeftijdgenoten elders in het land. Vooral hockey, tennis en zwemmen bij een club is hier minder populair. Leeuwarder jongeren hebben wel vaker een vispas dan leeftijdgenoten elders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Sport
Instagram