Zonder medewerking van Wyckerveste is de bouw van een nieuw stadion voor Cambuur bij het WTC in Leeuwarden niet mogelijk.

Tekening voor het nieuwe Cambuurstadion Stadionplein Leeuwarden.

Tekening voor het nieuwe Cambuurstadion Stadionplein Leeuwarden. BRON WIDDERSHOVEN ARCHITECTEN

De Limburgse projectontwikkelaar heeft namelijk een optie tot koop op de grond waar het stadion zou moeten verrijzen. En die optie loopt nog ruim een jaar, tot 31 december 2021. Tot die tijd kan er niets gedaan worden met de grond, zonder een akkoord met Wyckerveste.

Wyckerveste trok zich vorige week terug uit het Cambuurproject omdat de projectontwikkelaar de businesscase voor het nieuwe stadion niet rondkreeg. Na zeven jaar waren er te weinig huurders voor de ruimten in en om het geplande stadion.

Nieuwe projectontwikkelaar

Woensdag liet Wyckerveste in de Leeuwarder Courant weten drie miljoen euro te willen vangen voor de gemaakte plannen, als een nieuwe projectontwikkelaar het project zou willen voortzetten. De gemeente Leeuwarden, Cambuur, bouwgroep Dijkstra Draisma en andere betrokken partners willen dat en onderzoeken de komende maanden of dat mogelijk is. En of er een nieuwe projectontwikkelaar te vinden is. Tegelijkertijd bereidt de gemeente een schadeclaim tegen Wyckerveste voor.

Maar of Wyckerveste zich nu wel of niet aan de afspraken met de gemeente heeft gehouden, dat heeft geen invloed op de belangrijke grondpositie die de projectontwikkelaar heeft. Want daarbij gaat het om een contract tussen een oud-directeur van Schuurmans Vuurwerk – de eigenaar van de grond – en Wyckerveste. Een zogenaamd huur-koop-contract waarbij Wyckerveste de grond huurt met een optie tot koop. Zolang Wyckerveste de huur blijft betalen, blijft de koopoptie geldig tot eind volgend jaar. Het gaat om een stuk grond van zo’n 30.000 vierkante meter met een waarde van minimaal 2,4 miljoen euro.

Ook op het naastgelegen stuk grond van Van Wieren, heeft Wyckerveste een optie. De status daarvan is onduidelijk.

Negatieve gevolgen

Of Wyckerveste de grond uiteindelijk kan en zal kopen, is nog niet duidelijk. Maar wachten tot de koopoptie vervalt, is geen reëel scenario. De Friese Poort, de beoogd huurder van een groot deel van ruimten in het nieuwe stadion, wil uiterlijk dit voorjaar duidelijkheid hebben of er een doorstart komt van het stadionplan. Is die duidelijkheid er niet, dan haakt de Friese Poort naar alle waarschijnlijkheid af als potentiële huurder. En het huurcontract van de Friese Poort is minimaal tien miljoen euro waard. Geld dat nodig is voor de bouw van het stadion.

De verschillende grondposities in het WTC-gebied en het geschuif daarmee om het project te doen slagen, kan voor de gemeente Leeuwarden ook op een ander vlak negatieve gevolgen hebben. Bouwgroep Dijkstra Draisma bouwt bij het WTC twee supermarkten. De grond die daarvoor wordt gebruikt, heeft de gemeente Leeuwarden geruild met het WTC. Alleen staat er wel een bepaling in die overeenkomst dat als er in september 2022 geen nieuw stadion staat, het WTC die gronden weer kan terugvorderen. Omdat daar dan intussen die twee supermarkten staan, betekent dit dat het WTC geld van de gemeente kan eisen, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Nieuw Cambuurstadion