Verplichte opname voor Leeuwarder (33) die steelt na seksdate

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een Leeuwarder (33) beroofde een andere man na een seksdate van diens pinpas en hij pikte de portemonnee van een bezorger van lachgas. Maandag is de Leeuwarder door de rechtbank veroordeeld tot een verplichte opname in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD-maatregel).

Medio september vorig jaar stal de Leeuwarder de pinpas en huissleutel van iemand waar hij via een homo-ontmoetingssite (‘Bullchat’) mee in contact was gekomen. Nadat de mannen seks hadden gehad pikte de verdachte de spullen mee. Hij had drie keer contactloos gepind met de pas.

Eind mei vorig jaar had hij de portemonnee van een lachgaskoerier geroofd. Hij deed alsof hij een sigaretje wilde roken, maar toen de koerier uit de auto stapte pakte de Leeuwarder de portemonnee af. De man ontkende in beide zaken. De reclassering adviseerde om de ISD-maatregel op te leggen.

De Leeuwarder is verslaafd aan harddrugs en heeft een fors strafblad. Hij stal om zijn verslaving te bekostigen. Er is in het verleden qua hulpverlening van alles geprobeerd om hem van de drugs af te helpen en op het rechte pad te krijgen, maar elke keer kapte hij de hulpverlening en behandelingen vroegtijdig af.

De rechtbank nam het advies van de reclassering over. Het ISD-traject duurt doorgaans twee jaar. De rechtbank bepaalde dat na een jaar gekeken zal worden of de Leeuwarder vorderingen heeft gemaakt en of de ISD wel of niet voortgezet moet worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank