Verpleegkundigen praten voortaan mee over beleid MCL: 'Wij weten als eerste wat er aan het bed speelt'

Verpleegkundigen praten voortaan mee over het beleid in Medisch Centrum Leeuwarden. ,,Een grote stap vooruit.”

 Arno Huisman treedt toe tot de bestuursraad van MCL. Een historische stap voor de beroepsgroep.

Arno Huisman treedt toe tot de bestuursraad van MCL. Een historische stap voor de beroepsgroep. FOTO NIELS WESTRA

Arno Huisman (47) uit Grou treedt toe tot het bestuursberaad van Medisch Centrum Leeuwarden. Naast twee bestuurders, drie artsen en een bestuurssecretaris bereidt daardoor voortaan ook een verpleegkundige besluiten mee voor.

Waarom zat er eigenlijk nog niet een verpleegkundige in het bestuursberaad?

,,Ik denk dat dat van oudsher nog niet zo ingebed was. Vooral de stem van medische specialisten werd gehoord. De beroepsgroep wordt steeds meer als volwassen gesprekspartner gezien. Wij staan elke dag bij de patiënt aan bed, weten als eerste wat er nodig is.”

Dat geldt dus ook voor u?

,,Nou, ik zit nu in het management, ben unit-hoofd hartbewaking en eerste harthulp. Maar ik ben opgeleid als verpleegkundige en heb bijna twintig jaar aan het bed gestaan. Altijd in de acute zorg, in de spoedeisende hulp en bij de hartbewaking.”

Waarom moeten verpleegkundigen meebesturen?

,,De verpleegkundigen vertegenwoordigen een heel grote beroepsgroep, Medisch Centrum Leeuwarden heeft er zo’n duizend in dienst. Als Verpleegkundige Advies Raad werden we altijd al betrokken bij de besluitvorming, maar nu zijn we weer een stapje dichter bij de bron. Zo worden we eerder betrokken. Als er bepaalde veranderingen worden doorgevoerd, dan heeft de verpleegkundige daar als eerste mee te maken. Ze weten meteen of iets werkt en wij kunnen dat direct bespreekbaar maken.”

Hebt u daar voorbeelden van?

,,Neem de digitalisering van onze systemen. De aanschaf van een managementstool, werkt die ook voor de zorgverleners? En hoe lossen we de tekorten in de zorg op? Hoe binden we verpleegkundigen aan het MCL? Kijk, we hoeven niet te beslissen over de aanschaf van een bed, maar we willen wel betrókken zijn bij het selecteren van een bed of een tillift. Daar zitten praktische kanten aan die je kent als je er ervaring mee hebt.”

In hoeverre is deze ontwikkeling ook elders aan de gang?

,,Dit is zeker een trend, maar nog niet gewoon. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft dit volgens mij al, maar de andere Friese ziekenhuizen nog niet. Die kunnen ons goede voorbeeld volgen. Wij zijn er trots op dat wij als een van de eersten deze stap maken als verpleegkundigen. Een grote stap vooruit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Medisch / Zorg