Vermoorde Chinees lag onder een stapel kleding

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

De 73-jarige man die in juli in een woning in Leeuwarden is gedood, werd gevonden in een afgesloten ruimte onder een stapel kleren. Dat zei officier van justitie Roelof de Graaf dinsdag bij een pro-formazitting bij de rechtbank in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Het lichaam van Rong Kun Liu werd halverwege juli aangetroffen in zijn woning aan de Prof. P.S. Gerbrandyweg. Hij was toen al zo’n veertien dagen dood. Het Openbaar Ministerie verdenkt een van de huurders van de man, een 26-jarige Chinees, van betrokkenheid bij diens dood. Onder meer dna van de verdachte op kleding van het slachtoffer, die zwaargewond was aan zijn hoofd, wijst daarop.

,,Het leek er meteen op dat het hoofd behoorlijk was verwond’’, zegt De Graaf. Bij nadere bestudering bleken er meerdere schedelbreuken te zijn en het kraakbeen in het strottenhoofd van de man was kapot. Ook een middenhandsbeentje van de man was gebroken.

Het appartement van Liu was opgedeeld in drie delen. Twee kamers links van de ingang werden verhuurd aan de verdachte en aan een andere huurder. De woonkamer en een daaraan grenzende slaapkamer werden door Liu gebruikt.

Hangslot

Volgens De Graaf is Liu waarschijnlijk in de woonkamer om het leven gebracht en daarna naar de slaapkamer gesleept. ,,Er zijn sleepsporen van de woonkamer naar dat kamertje.’’ De deur van de slaapkamer zat op slot en ook de woonkamer was afgesloten. ,,Met een hangslot aan de buitenkant.’’

De niet-verdachte onderhuurder verklaarde bij de politie dat hij Liu op 1 juli voor het laatst had gezien. Een dag later hoorde hij tussen 7 en 9 uur in de ochtend een heftige ruzie. Daarna was de verdachte volgens zijn huisgenoot dagen lang aan het schoonmaken geslagen. Voor én na de moord heeft de verdachte ‘een betrekkelijk grote hoeveelheid schoonmaakmiddelen gekocht’, zo blijkt volgens officier De Graaf uit onder meer bankgegevens.

Lees ook | Roof lijkt het motief voor de moord op Leeuwarder Chinees

Zelf verklaarde hij daarover dat hij zijn eigen kamer had schoongemaakt, omdat hij ging verhuizen. Met de dood van zijn huisbaas zou de 26-jarige Chinees niets te maken hebben gehad. ,,Eigenlijk is de conclusie dat hij maar een beetje uit zijn nek kletst.’’ Want schoon was de kamer van hem allerminst, toen de politie binnenkwam.

Armlastig

Het OM vermoedt dat geld het motief voor de moord is. De verdachte schreef kort na de moord grote hoeveelheden geld op zijn bankrekening. ,,Tot die tijd had hij een armlastig bestaan en opeens stort hij vijfduizend euro op zijn rekening en schaft hij opeens luxe goederen aan en verblijft hij in een hotel.’’ Zijn verklaring dat hij dat verdiende met werken bij verschillende Chinese restaurants bleek volgens die restaurants niet te kloppen.

Vijf dagen na de vermeende moord nam de man intrek in hotel Het Anker in Leeuwarden. Kort voordat hij op 20 augustus werd aangehouden had hij weer een kamertje gehuurd. Daar is hij gearresteerd. De man studeerde aan hogeschool Stenden. Inmiddels is hij daar uitgeschreven en verblijft hij illegaal in Nederland.

De verdachte was dinsdag niet aanwezig. Vermoedelijk is er op 7 februari opnieuw een pro-formazitting.

Verslaggever Zander Lamme was bij de zitting aanwezig en hield ons op de hoogte van de ontwikkelingen.

Nieuws

menu