Verkiezing: beste foto's van WO II in Friesland

Foto van de Leeuwarder Oldehove met hierop een doek van de nazi's: 'Victorie, want Duitschland wint voor Europa op alle fronten'. Foto archief Leeuwarder Courant.

Welke foto’s tonen het beste hoe het leven in Friesland eruit zag in de periode 1940-1945? Vanaf vandaag vindt hiervoor een online-verkiezing plaats, met iedere week een nieuwe categorie. Stemmen kan op www.lc.nl/oorlogsfoto.
Lees meer over
Leeuwarden

 

Het initiatief maakt deel uit van het landelijke fotoproject WOII in 100 foto’s . Dit is bedacht door het Herinneringsplatform WOII en het NIOD. Bedoeling is om een landelijke expositie op te bouwen met beelden uit heel Nederland. In elke provincie wordt nu gezocht naar de beste foto’s.

Commissaris des Konings Arno Brok verrichtte maandagmiddag de starthandeling voor het Friese deel van het project. Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), en het Fries Verzetsmuseum werkten de afgelopen maanden aan een voorselectie, waarbij ook de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân betrokken raakten.

Er werden ongeveer 120 foto’s uitgezocht, verdeeld over vijf categorieën. Het gaat hierbij om militaire strijd en bevrijding, Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing, verzet en repressie (Duitse terreur), alledaags leven, en vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden.

Stem zelf mee

Vandaag begint de verkiezing voor de categorie alledaags leven. De komende weken komt telkens een nieuwe categorie aan bod. Op vijftien januari wordt bekend gemaakt welke Friese foto’s de meeste stemmen opleverden. De top 25 wordt opgestuurd naar het landelijke burgerforum.

Dit selecteert uit de provinciale inzendingen honderd foto’s. Dit levert een expositie op, die op 31 maart wordt geopend in de Tweede Kamer.

In Friesland zijn veel oorlogsfoto’s bekend bij de historische instellingen, maar slechts weinig hiervan herinneren aan de vervolging van Joden, Roma, Sinti en andersdenkenden. Dit was dan ook een lastige categorie bij de voorselectie.

Nieuws

Meest gelezen