Vergunning verbiedt verhuur aan toeristen in 'The Capital' in Leeuwarden

De eigenaren van appartementencomplex The Capital in Leeuwarden overtreden de vergunning die aan hen is afgegeven door te verhuren aan toeristen. De omgevingsvergunning is daarin duidelijk.

Appartementencomplex The Capital in de Leeuwarder Oranjewijk.

Appartementencomplex The Capital in de Leeuwarder Oranjewijk.

The Capital is een zogenoemd ‘extended stay appartementencomplex’, en daarmee bestemd voor expats en mensen die langere tijd in Leeuwarden werken. De minimale verhuurperiode is een maand. De maximale termijn is een jaar. Maar The Capital biedt de appartementen ook aan op sites als Airbnb en Booking.com met een minimumverblijf van twee nachten.

Volgens Reinoud van der Bos van verhuurder Harns Invest staat in de vergunning de minimale verblijfsduur van een maand niet vermeld, zei hij donderdag tegen de Leeuwarder Courant.

Maar dat klopt dus niet, blijkt na bestudering van de omgevingsvergunning. Als bijlage is namelijk een ‘verklaring van geen bezwaar’ toegevoegd. Daarin staat omschreven dat de appartementen alleen verhuurd mogen worden voor een periode van een maand tot een jaar. Alle bijlagen maken deel uit van de omgevingsvergunning, bevestigt wethouder Hein de Haan.

Daarmee is de verhuur aan toeristen verboden, maar dat betekent niet dat de gemeente makkelijk tot handhaving kan overgaan, erkent De Haan. ,,We moeten de overtreding constateren om te kunnen handhaven.” De gemeente stuurt een waarschuwingsbrief naar de eigenaar.

De ChristenUnie en Lijst058 hebben intussen vragen gesteld aan het college. Raadsleden reageerden boos toen de Leeuwarder Courant donderdag aantoonde dat de appartementen aan toeristen worden verhuurd. Partijen gingen namelijk akkoord met de bouw van het complex omdat er grote behoefte zou zijn aan tijdelijke woonruimte voor expats.

,,Daarom stemden we uiteindelijk voor, want het zou een meerwaarde hebben voor de stad”, herinnert Julie Bruijnincx van D66 zich. ,,Met de wetenschap van nu kun je stellen dat we misleid zijn”, stelt Marcel Visser van de VVD.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden