Vergelding om seksadvertentie loopt uit de hand: OM eist 5 en 6 jaar cel voor poging tot moord

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 5 en 6 jaar cel geëist tegen een 46-jarige man uit Leeuwarden en een 29-jarige inwoonster van Grou. Volgens het OM heeft het tweetal zich in de zomer van 2019 schuldig gemaakt aan het medeplegen van een poging tot moord op een toen 34-jarige inwoner van Kootstertille.
Lees meer over
Leeuwarden
Achtkarspelen

De verdachten hebben het slachtoffer de bewuste nacht naar de woning van de vrouw uit Grou gelokt. Ze dachten dat hij achter een – niet bestaande – seksadvertentie in de Kollumer Courant zat, waarin de vrouw haar ‘diensten’ aanbood. De vrouw was ‘s avonds eerst gebeld door een vrouw – ‘Geile Gerda’ – en vervolgens een paar keer door mannen die seks met haar wilden. Later bleek dat het om een grap ging.

De verdachten dachten dat de man het brein achter de advertentie was, hij was de enige uit de Wâlden die de vrouw kende. De man werd met een appje naar de woning gelokt: ,,Kom je langs, ik ben dronken en eenzaam.” Uit op een telefoon opgenomen gesprekken zou blijken dat de twee de man om het leven wilden brengen. Toen hij arriveerde was de verdachte uit Leeuwarden weg, om even later weer terug te komen, alsof hij toevallig langskwam. Na een dik half uur sprak hij de man aan op de advertentie.

Meteen haalde hij ook een bahco uit zijn mouw, afkomstig uit een gereedschapskist die de verdachten eerder op de avond uit een bestelbus hadden gestolen. De man kreeg een paar klappen en ging vervolgens de Leeuwarder te lijf, met alle gevolgen van dien. Intussen had de vrouw de woning verlaten. Toen de politie arriveerde lag de Leeuwarder meer dood dan levend op de grond.

'Vrijwel alles boven de middel was kapot'

In het vonnis van de rechtszaak tegen de man stelde de rechtbank dat hij de Leeuwarder dusdanig te grazen had genomen dat ,,vrijwel alles boven de middel kapot was”. De man heeft lang moeten revalideren. Hij loopt nog steeds slecht en zijn kortetermijngeheugen is hij kwijt. Ook heeft hij geen herinneringen aan de bewuste avond. De rechtbank oordeelde vorig jaar dat de man uit zelfverdediging had gehandeld toen hij werd aangevallen met de bahco.

Hij ging echter over de grens van de noodzakelijke verdediging heen toen hij de Leeuwarder, nadat deze weer bij bewustzijn was gekomen, opnieuw had geslagen en geschopt. De man uit Kootstertille werd veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij is in beroep gegaan. Dinsdag woonde hij de rechtszaak als slachtoffer bij. Bij hem is een posttraumatische stressstoornis vastgesteld, hij wil 15.000 euro smartengeld van de verdachten.

Beide verdachten hebben niet in voorarrest gezeten. De Leeuwarder omdat hij zwaargewond was, de vrouw uit Grou bleef op vrije voeten omdat volgens de officier in eerste instantie onduidelijk was wat er precies in de woning was voorgevallen. Maar om beide verdachten vrij te laten rondlopen is niet uit te leggen richting de samenleving, stelde de officier. Hij verzocht de rechtbank om de onmiddellijke gevangenneming te bevelen van beide verdachten op de dag van de uitspraak. Die is op 26 januari.

Nieuws

menu