Verdachte steekpartij station Leeuwarden voor de rechter: wat gebeurde er die dag?

De 38-jarige Iraanse Koerd die wordt verdacht van het neersteken van politiek activist Sadegh Zarza staat donderdag voor de rechter.
Lees meer over
Leeuwarden

Zarza werd op 19 juni op klaarlichte dag neergestoken voor het station in Leeuwarden. Het slachtoffer, zelf ook een geboren Iraanse Koerd, had met zijn latere belager afgesproken. De verdachte was met de trein vanuit Rotterdam naar Leeuwarden gereisd en zou bij zijn slachtoffer gaan eten.

Nadat hij twintig keer met een mes zou hebben uitgehaald in het bovenlichaam van Zarza liet hij zich door de politie eenvoudig arresteren. Kort na zijn aanhouding verklaarde hij volgens zijn advocaat Peter Bonthuis bij de politie dat hij zijn slachtoffer had willen doden omdat hij hem de dood van vier vrienden verwijt.

Het slachtoffer en zijn familie hebben altijd beweerd dat het Iraanse regime achter de aanslag zit. De Iraanse ambassade in Nederland ontkent dat en het Openbaar Ministerie liet deze week weten dat er geen aanwijzingen zijn voor ,,statelijke inmenging’’. Advocaat Peter Bonthuis denkt dat zijn cliënt last had van een psychische stoornis. Mogelijk handelde hij uit waanideeën.

Lees ook [PREMIUM] Verdachte steekincident station Leeuwarden had mogelijk waanideeën

De zaak wordt donderdag nog niet inhoudelijk behandeld. Wel wordt gesproken over hoe de zaak de komende tijd verder moet. Het OM zal bovendien volgens Bonthuis vragen om een psychiatrisch observatieonderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Nieuws

menu