Verdachte steekpartij Leeuwarden naar Pieter Baan Centrum voor onderzoek

De plek waar het steekincident plaatsvond, bij het station in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

De Iraniër die ervan verdacht wordt deze zomer bij het treinstation in Leeuwarden de 64-jarige Sadegh Zarza te hebben neergestoken, wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Donderdag verscheen de verdachte (38) voor de rechtbank in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van een poging tot moord. Hij heeft bekend bij de politie, maar ontkende bij de eerste inleidende zitting in de rechtbank. ,,Ik heb meneer niet met een mes neergestoken’‘, zei hij. Op verzoek van het Openbaar Ministerie wordt de verdachte in het PBC psychisch onderzocht. Mogelijk kampt hij met mentale problemen, denkt ook zijn advocaat Peter Bonthuis.

Het slachtoffer werd 19 juni meerdere keren met een mes geraakt, in zijn hoofd, hals, borst en buik. Zarza zat op dat moment in zijn auto, die geparkeerd stond voor het station. Hij raakte zwaargewond. Zarza vermoedt een aanslag door de Iraanse regering omdat hij banden heeft met de Nederlandse tak van de Koerdische Democratische Partij Iran (KDPI). Hij is jaren geleden gevlucht vanuit Iran. Het OM heeft dit scenario onderzocht, maar geen aanwijzingen gevonden.

Het is niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Over maximaal drie maanden is er weer een korte tussentijdse zitting. De Iraniër blijft in voorarrest. Hij zei tegen de rechters dat hem in de gevangenis gif is toegediend en hij onder grote psychische druk staat. Hij is daarom in hongerstaking gegaan. De verdachte onderbrak die donderdag vanwege de zitting. ,,Maar ik ga ermee door.’‘

Nieuws

menu