Verdachte bommelding provinciehuis Leeuwarden staat binnenkort al voor de rechter wegens bedreiging

De omgeving van het provinciehuis werd op 13 juli ontruimd en afgezet. FOTO ANTON KAPPERS

De 23-jarige Leeuwarder die wordt verdacht van een valse bommelding bij het provinciehuis in zijn woonplaats, staat binnenkort al voor de rechter. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
Lees meer over
Leeuwarden

De politie hield de man woensdagochtend aan. Hij zou, zo zegt de politie, op 13 juli ’s ochtends hebben gebeld met het landelijke politienummer 0900-8844. Volgens de politie zei hij dat er in het provinciehuis een mestbom zou ontploffen.

Al op 15 augustus staat de man voor de snelrechter. Dat kan alleen als er sprake is van een bewijstechnisch eenvoudige zaak, waarbij iemand bijvoorbeeld heeft bekend of op heterdaad is betrapt.

,,Het is geen ingewikkelde zaak’’, zegt een woordvoerder van het OM. ,,En de aard van de zaak brengt met zich mee dat het ook voor de maatschappij van groot belang is dat het snel voor de rechter komt.’’

De man wordt officieel verdacht van bedreiging met geweld tegen personen of goederen. Omdat hij voor de snelrechter komt, kan hij maximaal een jaar cel krijgen.

De bommelding gebeurde op het moment dat bij het provinciehuis meerdere demonstranten aanwezig waren. Ze demonstreerden daar voor de zoveelste week achtereen tegen het stikstofbeleid. Vanwege de melding werd de omgeving rondom het provinciehuis ontruimd en afgezet.

Volgens de politie was er in het provinciehuis niets aanwezig wat op een bom leek.

Nieuws

menu