Uur lang kat-en-muisspel tussen jongeren en politie in Leeuwarden: meerdere mensen staande gehouden

Er was veel politie aanwezig in de Vlietzone in Leeuwarden. Op Telegram werd opgeroepen om hier samen te komen als protest tegen de avondklok. FOTO LC

In de Vlietzone en omringende wijken in Leeuwarden waren zaterdagavond een uur lang veel jongeren op straat nadat in een Telegram-groep een oproep rondging om samen te komen als protest tegen de avondklok.
Lees meer over
Leeuwarden

Tot een protest kwam het uiteindelijk niet. Het werd een kat-en-muisspel tussen de jongeren en de politie, waarbij de laatste uiteindelijk aan het langste eind trok.

In de groep werd opgeroepen om naar de voetbalkooi achter de Koepelkerk te komen. Op de fiets en met auto’s trokken tientallen jongeren even na half negen naar die plek.

Op die plek werden ze opgewacht door agenten. Zij hebben meerdere mensen staande gehouden. De groep trok daarna naar het Zamenhofpark maar werd daarna opnieuw onderschept door de politie. In de Telegram-groep werd vervolgens opgeroepen naar het Cambuurplein te gaan maar tegen die tijd was de rust al teruggekeerd op straat.

Noodverordening

Burgemeester Sybrand Buma kondigde zaterdagmiddag de noodverordening af in de stad. Tussen 17.00 uur en 4.30 uur wordt iedereen gevraagd binnen te blijven. Daarnaast is de hele stad aangemerkt als veiligheidsrisicogebied en mag de politie preventief fouilleren.

Een noodverordening kan door een burgemeester worden afgekondigd als er vrees is voor ernstige wanordelijkheden. Volgens Buma waren er aanwijzingen dat er ‘onaangekondigde samenkomsten’ zijn georganiseerd voor zaterdagavond. Daarbij zijn er signalen die wijzen op schermutselingen met de politie.

De maatregel leverde wel wat op op de Wirdumerdijk. Bij een preventieve controle trof de politie bij een man een boksbeugel aan. De boksbeugel is in beslag genomen en de man is aangehouden.

Nieuws

menu