Van katten die eieren uitbroeden tot katten die zorgen voor konijntjes; er kwamen de afgelopen jaren heel wat poezenbeelden voorbij in deze krant

Foto’s van katten die eieren uitbroeden, haasjes opvoeden of samen met de cavia in een mand slapen: het archief van de Leeuwarder Courant zit er vol mee. Hierbij een kleine greep uit al die poezenbeelden.

Kat met eendje in de mand, 1962.

Kat met eendje in de mand, 1962.

Vraag Friezen naar hun huisdier en ze vertellen honderduit. Toen deze krant in november een lezersoproepje deed om dagboekverhalen van huisdieren in te sturen, stroomde de brievenbus van de rubriek Golf 2.0 over. Niet voor niets zijn kattenfilmpjes ontiegelijk populair op sociale media.

Dat is niets nieuws: al in de jaren vijftig belden Friezen gretig met de krant als er iets geks te vertellen viel over hun dier. Vooral katten boden inspiratie voor verhalen en foto’s. De fotografen van de LC en Friese Koerier maakten eindeloze reizen langs poezenmanden door de hele provincie.

Poes zorgt voor konijntjes

Vaak gingen die verhalen over vreemde adopties. Het volgende stukje uit de LC van 1927 spreekt boekdelen: ‘Bij den heer B. Smit te Nes op Ameland trekt poes als stiefmoeder van zes konijntjes veel kijkers. Moeder konijn was gestorven en hoewel de jongen reeds een 10-tal dagen oud waren, was de kat, waarvan de eigen jongen allen werden weggenomen, niet ongenegen de jonge konijntjes te zogen. Ze maken het wel.’

Met ‘wegnemen’ werd destijds meestal bedoeld dat de kattenjongen in de sloot verdronken waren. Zoiets was tot in de jaren zeventig vrij gewoon: sterilisatie bestond niet en niemand wenste een kattenplaag. Ook konijntjes werden toen meestal niet uit dierenliefde gehouden: ze eindigden in de pan.

Haasjes

In 1948 had de krant net zo’n adoptieverhaal over een moederpoes bij de familie Huisman in Boornbergum, die drie jonge haasjes opvoedde en er vervolgens ook nog een kattenjong bij kreeg.

Het bleek een bijna jaarlijks terugkerend thema, bijvoorbeeld in 1964 onder de kop: ‘Warnser poes voedt zes konijntjes op.’ Moederkonijn was dood en de jonkies vonden onderdak in de poezenmand. Melk kregen ze via een flesje van de familie Venema.

Tegenwoordig wordt vaak gewaarschuwd om geen jonge haasjes mee te nemen uit het veld: moederhaas is namelijk vaak onzichtbaar aanwezig in de buurt. Vroeger werden jonge haasjes toch geregeld uit de weilanden geplukt, waarna ze in de poezenmand belandden.

Poes broedt kalkoenei uit

Het moederinstinct van poezen beperkte zich niet tot konijnen en hazen. In 1957 kwam uit Ommen het bericht dat een angorapoes een kalkoenei had uitgebroed. Zo ver kwam het in Friesland niet, maar hier bleken katten wel vaak bereid om jonge vogels op te voeden.

De familie De Vries uit Stavoren legde in 1964 twee verweesde eendenkuikens bij de poes, die er uitstekend voor zorgde. De eendjes zwommen soms in een teil, maar dat mocht niet te lang: na een tijdje nam poes de beestjes in haar bek en tilde ze weer veilig naar haar mand.

De heer Schoot uit Midlum vond in 1974 een ei, dat hij in de vensterbank legde. Er kwam een eendenkuiken uit, dat daarna veilig opgroeide in een nestje jonge katten. Soortgelijke verhalen kwamen in die jaren ook uit Tijnje en Goutum.

Gedresseerde katten

Katten, die in de stal op de koeien sliepen of op de fiets meereisden met hun eigenaar, haalden ook vaak de krant. Soms werden poezen ook gedresseerd, zo blijkt uit foto’s die in Sintjohannesga werden gemaakt. De huiskat beheerste allerlei kunstjes en werd beloond met lekkere hapjes.

In 1972 schreef de krant over liefde tussen een ‘poes en een marmot’ in Nieuwehorne. Destijds werden katten vaak poes genoemd, ook al waren ze eigenlijk kater. Cavia’s stonden toen nog bekend als marmotten, hoewel de krant twijfelde of de beestjes misschien niet beter als ‘guinese biggetjes’ konden worden bestempeld.

Hoe dan ook: scholier Henk van der Wal meldde toen dat zijn kat en cavia zwaar bevriend waren geraakt: ,,Op de foto ziet men het resultaat: poes en marmot slapen vredig samen in de bak van de marmot.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Dieren
Fotoserie
Instagram