Van freerunnen tot lasergamen: 'wintergames' moeten jongeren van de bank trekken

Ook in Stiens is animo voor de wintergames. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Even achter het scherm vandaan en je energie kwijt kunnen in een bootcamp of bokspartij. Dat is het idee achter de wintergames. Die worden sinds kort op verschillende plekken georganiseerd in Leeuwarden en omliggende dorpen.

Jongeren zijn tijdens corona steeds minder gaan bewegen, het schermgebruik nam juist enorm toe. Het gevolg: de jeugd heeft geen uitlaatklep meer, hangt maar wat rond en zorgt op sommige plekken voor veel overlast.

,,Door sport- en beweegactiviteiten in de buurt aan te bieden, hopen we ze van de bank af te krijgen en de overlast te verminderen’’, vertelt Silke Kloetstra, buurtsportcoach bij BV Sport, samen met het jongerenwerk van Amaryllis organisator van de activiteiten.

Die worden elke woensdagmiddag gehouden en zijn bedoeld voor kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. Aanvankelijk op drie plekken in Leeuwarden en daarnaast in Grou en Stiens, inmiddels ook in Mantgum, Wirdum en Warten.

‘Sportmixtoernooitje’

In het begin waren de activiteiten vooral gericht op jongeren. Kloetstra: ,,Maar we kwamen er al snel achter dat ook basisschoolkinderen behoefte hebben aan een uitlaatklep, dus hebben we het aanbod uitgebreid.’’ Nu is er wekelijks op vijftien locaties in de gemeente een sport- en beweegaanbod, dat varieert van bootcamp, boksen en freerunnen tot lasergamen en boogschieten.

Op de sportontmoetingsplaats in Stiens stond woensdagmiddag een ‘sportmixtoernooitje’ op het programma, bestaande uit onder meer hockey en voetbal. Daarnaast leefden de deelnemers zich uit in de sneeuw.

Volgens de organisatoren zijn de reacties tot nu toe positief. ,,De kinderen zijn blij dat ze deur uit kunnen en dat het leuke activiteiten zijn. We horen ook van fysiotherapeuten dat ze erg blij zijn met dit soort initiatieven, omdat zij ook zien dat de jeugd minder beweegt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Sport
Coronavirus