Van artiestenfoto’s tot rood beklede stoelen. Alles in Zalen Schaaf in Leeuwarden moet weg. Er komen kijk- en verkoopdagen

Zalen Schaaf in Leeuwarden moet leeg opgeleverd worden, kregen de oude gebruikers te horen. Alles gaat eruit, tot de reusachtige kroonluchter toe.

Alles in Zalen Schaaf moet weg.

Alles in Zalen Schaaf moet weg. Foto: Asing Walthaus

Vorige week al is het begonnen. Frans van den Borg, die van 1995 tot 2010 Zalen Schaaf bestierde, en Bobby Feenstra, die er de laatste jaren in zat, zijn met een grote groep mensen alles aan het verzamelen dat uit het centrum aan de Breedstraat moet. Op 16 augustus moet het pand leeg zijn, schreef de gemeente Leeuwarden vorige week in een aanmaning.

En dat is nogal wat, want in de verzameling pandjes, gangen en zolders die Schaaf vormen, is in de loop der tijd van alles opgeslagen. ,,Je komt de gekste dingen tegen’’, zegt Van den Borg.

Van drumstel tot beklede stoelen

Veel spullen liggen al uitgestald op drie lange tafels dwars door de theaterzaal: theaterlichten, ingelijste platenhoezen, versterkers, wandlampen, een oude munttelefoon, een kassa, muziekstandaarden, allerlei bordjes, posters, artiestenfoto’s. In een hoek staat een verzameling rood beklede stoelen, in de andere een drumstel.

Verderop liggen wat losse ski’s, die overgebleven zijn van een skihut-avond. ,,Die kunnen we net zo goed in de container gooien’’, zegt Johan Juckers, die hier ook aan het slepen is. Maar ze blijven toch liggen, net als een doodshoofdpop verderop, of glazen bollen voor om een lamp. Je weet maar nooit wie erom komt.

De keuken is nog niet eens leeggehaald. De grote vaatwasser, de heteluchtoven, een koffiemachine, vrieskisten, en veel, heel veel koffiekopjes. ,,Plus de schotels, de lepeltjes, de gebaksvorkjes’’, zegt Linda van den Borg. Verderop: een grote verzameling kunstplanten.

Is dat vooral relatief klein grut, er gaan ook grotere zaken van de hand. De staande piano in de tuinzaal staat al voor 1750 euro op Marktplaats. De houten bar in de foyer moet weg, net als de tweede bar, achterin de theaterzaal. Gistermorgen is er al een Leeuwarder horecaeigenaar wezen kijken. En vooral de opvallende kroonluchter, die bovenin de theaterzaal fonkelt. Daarover gaat Van den Borg in gesprek met een veilinghuis uit Groningen.

Gevoeligheid is groot

De mensen die hier nu aan het werk zijn, horen bij Zalen Schaaf Blijft!, een van drie clubs die een toekomstplan voor Schaaf indienden bij de gemeente. Dat plan is door de gemeenteraad niet aangenomen. Die koos voor een ander plan, Agora.

De gevoeligheid daarover is hier groot: ,,We zijn het meest boos op de gemeenteraad’’, zegt Van den Borg. ,,Wij worden er met pek en veren uit gezet en zij worden met bloemen binnengehaald. Heb je het gezien, die foto waar ze bloemen krijgen van wethouder Hein de Haan? Wat is dat wrang, hè?’’

Maar dat is een gedane zaak, er moet nu opgeruimd worden. Was het nu niet eenvoudiger geweest de inventaris in een klap aan de opvolgers van Agora te verkopen?

,,Er is hier iemand wezen kijken van Boel, de jeu-de-boulesbar uit Groningen’’, zegt Van den Borg schamper. ,,Die zit mee in het plan van Agora. Hij liep hier een beetje respectloos door de zaal, hij had geen enkele empathie naar ons en bood uiteindelijk 10.000 euro. Ik voelde me echt een beetje geschoffeerd. Toen gebouwenbeheerder Carex Schaaf in 2010 overnam hebben ze het roerend goed laten taxeren voor de verzekering: dat werd toen op 130.000 euro geschat. Dus ik dacht, laat maar waaien.’’

Kijk- en verkoopdagen

Zit er niet een beetje kinnesinne bij? Iets van terugpakken? ,,Nee, hoor. Als hij een goede prijs had geboden, had hij het gekregen. Het gaat niet om het geld, rijk worden we toch niet meer. Maar dit skytprieske was, zoals je in het Leeuwarders zegt, een klap voor de kont.’’

Vandaar dat er kijkdagen komen en een verkoop. Hoe precies is nog niet duidelijk, evenmin als de verwachte opbrengst. Van den Borg is van plan het centrum vrijdag en zaterdag open te stellen voor belangstellenden. ,,Het is spannend’’, zegt hij. ,,Maar ik ga niet op vakantie dus ik heb er de tijd voor.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video
Instagram