Van Wijnen wil door met ontwikkeling Cambuurstadion: Cambuur voorzichtig positief, Friese Poort verrast

Tekening voor het nieuwe Cambuurstadion Stadionplein Leeuwarden. BRON WIDDERSHOVEN ARCHITECTEN

Van Wijnen wil doorgaan met de ontwikkeling van een nieuw Cambuurstadion. Dat heeft directeur Roelof Faber van het bouwbedrijf zojuist aan de gemeente laten weten.
Lees meer over
Leeuwarden

Van Wijnen kondigde in november aan dat ze onderzoek zou doen om de rol van projectontwikkelaar over te nemen van Wyckerveste. Die ontwikkelaar gooide toen de handdoek in de ring. Van Wijnen was al betrokken bij het stadionproject als bouwer van het nieuwe stadion. ,,We hebben ons gericht op het stadion. En volgens ons is de businesscase rond te krijgen”, zegt Roelof Faber. De kosten voor het stadion waren in de ‘oude plannen’ begroot op zo’n 44 miljoen euro.

De reden dat Wyckerveste na zeven jaar stopte, was omdat de Limburgse projectontwikkelaar de financiering niet rond kreeg. Het stadion zelf zou zo’n 44 miljoen euro kosten. De totale herontwikkeling van de omgeving, inclusief stadion, werd op 80 miljoen euro begroot.

Volgens Wyckerveste was de voornaamste reden dat de financiering niet rond kwam, het ontbreken van een huurovereenkomst met ROC Friese Poort. Het ROC zou 7500 vierkante meter huren. Dat huurcontract zou een bedrag van meer dan tien miljoen euro opleveren, geld dat zou worden aangewend voor de bouw van het stadion.

Friese Poort bestrijdt de versie van Wyckerveste en stelde bij monde van directeur Remco Meijerink dat de projectontwikkelaar ook geen andere contracten voor het stadion en de commerciële ruimten had weten af te sluiten.

Afwachten

Van Wijnen stelt ‘in goed overleg’ te zijn met Wyckerveste en verwacht er later deze week met de opgestapte ontwikkelaar ‘uit te komen’. Ook de gemeente zal zich over de maandag gepresenteerde plannen buigen. „Het is nu even afwachten”, aldus Faber.

Bouwgroep Dijkstra Draisma, hoofdsponsor van Cambuur, is ook al jaren betrokken bij het nieuwe stadion. De bouwgroep laat weten de plannen van Van Wijnen nog niet te kennen. „We wachten af”, zegt Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma.

Cambuur voorzichtig positief

Namens Cambuur is algemeen directeur Ard de Graaf voorzichtig positief. „Onze toekomst hangt van de komst van het nieuwe stadion af. Elke ontwikkeling die ervoor kan zorgen dat het ook maar een millimeter dichterbij komt, juichen wij natuurlijk toe.”

Hij vindt echter niet dat het aan de club is om uitgebreid te reageren. „Uiteindelijk zijn wij als club ook maar een onderdeel van het project. Een groot onderdeel qua vierkante meters, dat wel. Maar we weten dat er nog veel werk te verzetten is. Alle partijen zijn echter positief en constructief, de energie om het te doen slagen is er zeker.”

Friese Poort verrast

Friese Poort, potentieel huurder van 7500 vierkante meter in het nieuw te bouwen stadion, is verrast door de mededeling van Van Wijnen. „We hebben goede gesprekken gehad en zijn verheugd dat Van Wijnen kennelijk mogelijkheden ziet voor het stadion”, reageert Remco Meijerink, voorzitter van het college van bestuur van het ROC. Maar dat betekent niet dat er al een akkoord is tussen Van Wijnen en Friese Poort. „Het is niet zo dat we op een haar na een akkoord hebben over een huurovereenkomst. Er ligt ook nog geen concreet voorstel over de vierkantemeterprijs.”

Voor Friese Poort dringt de rijd. „We willen voor 1 maart een bepaalde mate van zekerheid hebben, voor 1 april moeten er handtekeningen gezet zijn onder een overeenkomst.” Als er niet snel duidelijkheid is, dan gaat het ROC op zoek naar een andere plek voor nieuwbouw, liet Meijerink in een eerder stadium al weten.

Ook de gemeente Leeuwarden wacht nog op meer informatie van Van Wijnen. „We hebben van Van Wijnen begrepen dat zij positieve stappen zetten. Van Wijnen heeft aangegeven dit op papier te zetten en ons college hierover te informeren. Wij zijn in afwachting van deze brief.”

Nieuws

Meest gelezen