Van Hall Larenstein werkt mee aan landelijk onderzoeksproject naar effect van biologische klok

Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. FOTO ARCHIEF LC

Friese palingen en Hogeschool Van Hall Larenstein dragen bij aan een grootschalig onderzoek naar de werking van de menselijke biologische klok. Het BioClock consortium heeft daarvoor een subsidie van 9,7 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Lees meer over
Leeuwarden

Een wetenschappelijk consortium met de nam BioClock, onder aanvoering van de Universiteit Leiden, verdiept zich hier de komende zes jaar in. De nadruk ligt op de gezondheid van mensen van wie de biologische klok verstoord raakt door de 24-uursmaatschappij. Dan gaat het bijvoorbeeld over het effect van werken in ploegendiensten, onderwijstijden en de timing van medische behandelingen. De Leidse hoogleraar neurofysiologie Joke Meijer hoopt tot ,,concrete toepassingen voor de samenleving’’ te komen.

Om antwoorden te vinden, wordt ook de levende natuur in het onderzoek betrokken, met onderzoeken naar de uitwerking van lichtvervuiling op insecten en andere dieren. Hogeschool Van Hall Larenstein zal zich specifiek richten op onderzoek naar vissen, de paling voorop. Dat sluit aan bij de onderzoeken die de hogeschool al doet naar vismigratie, zegt docent-onderzoeker Jeroen Huisman.

Van volgroeide palingen is bekend dat die vooral in donkerder nachten naar zee trekken. Binnentrekkende jonge glasaaltjes stemmen hun verplaatsingen ook af op de lichtomstandigheden. Huisman is benieuwd in hoeverre lichtvervuiling het gedrag van de paling en andere vissen beïnvloed: ,,Eigenlijk weten we daar heel weinig van, maar je zou het kunnen vergelijken in een stedelijk gebied met heel veel licht in het Westen en de duisternis van het Lauwersmeer. Misschien leren we dan ook iets over de onderliggende mechanismen.’’

Het BioClock-consortium, met acht universitaire partners, overheden, milieuorganisaties en bedrijven, heeft een subsidie van 9,7 miljoen euro binnengehaald in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Nieuws

Meest gelezen