Vaccinatiecentrum WTC voor wéken volgeboekt

Het vaccinatiecentrum in Leeuwarden kan voorlopig geen nieuwe afspraken inplannen. De komende drie weken is de prik-locatie volgeboekt.

Een GGD-medewerker in het WTC in Leeuwarden.

Een GGD-medewerker in het WTC in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

,,We kunnen niet meer inplannen dan we aan vaccin hebben”, verontschuldigt GGD-woordvoerder Marcel de Jong zich. De GGD is afhankelijk van wat het RIVM toebedeelt. Donderdag werden in WTC 1500 mensen gevaccineerd, momenteel zijn dat vooral tachtigplussers en verder medewerkers uit de langdurige zorg.

In Drachten wordt op 1 maart een tweede priklocatie geopend en waarschijnlijk een week later een derde in Sneek. De 81-jarige Henk Jordan uit Joure vindt de hele gang van zaken ,,een dikke ramp”. Hij kreeg vorige week donderdag een uitnodiging van het RIVM, maar slaagde er na vijf mislukte pogingen pas woensdagavond in een afspraak te maken via het landelijke callcenter. ,,Ik behoor tot de ernstige risicogroep, heb copd , prostaatkanker en blaaskanker. Iedereen van onze leeftijd moet maar door die brij heen zien te komen. Dit is toch het toppunt van amateurisme?!”

Jordan heeft nu voor 9 maart een afspraak in Sneek. ,,Dan moet ik ‘s avonds om acht uur. Ja, dat kan nog krap worden met de avondklok”, verzucht de Jouster. Vijf weken later moet hij zijn tweede prik halen in WTC. ,,Helemaal naar Leeuwarden.”

Jaap Keizer (80) uit Jelsum lukte het in meerdere pogingen niet in Leeuwarden af te spreken. ,,Nu moet ik op 4 maart naar Drachten en op 8 april nog een keer, terwijl ik hier bij de vliegbasis woon, op een paar kilometer van het WTC. Maar ik wil niet langer wachten, ik wil voor 17 maart een eerste prik hebben, omdat ik dan als vrijwilliger in het stembureau zit. Het is niet anders.”

Maar ook in Drachten lijkt het al vol te lopen. Anky Klaver laat weten dat ze voor haar 80-jarige schoonvader uit Drachten donderdag geen afspraak kon maken in zijn eigen woonplaats, terwijl ze net in de krant had gelezen dat er een priklocatie in het Fries Congrescentrum komt. ,,Ook Leeuwarden was vol. Je mag wel naar Zwolle of Groningen.”

In Leeuwarden kunnen momenteel dagelijks 1500 mensen worden gevaccineerd, in Drachten en Sneek straks 400 mensen per dag.

Lees ook | Vaccineren voor tachtigplussers ‘warrigheid ten top’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus