VVD stelt vragen na eerste maand diftar in gemeente Leeuwarden: 'Ze kunnen geen bezwaar maken tegen data in de app, wel tegen de afvalstoffenheffing'

Diftar zou al eerder worden ingevoerd, maar de gemeente heeft besloten om dit uit te stellen totdat er nieuwe afvalwagens zijn gekocht.

Diftar zou al eerder worden ingevoerd, maar de gemeente heeft besloten om dit uit te stellen totdat er nieuwe afvalwagens zijn gekocht. FOTO SHUTTERSTOCK

Diftar, het afvalsysteem waarbij inwoners per gewicht en levering moeten betalen, is nu een maand in gemeente Leeuwarden van kracht. VVD kreeg negatieve signalen over de werking.
Lees meer over
Leeuwarden

Naar aanleiding daarvan stelde VVD vragen aan wethouder Evert Stellingwerf (GroenLinks). De partij zegt dat inwoners last hebben van afvaldumping. Ook komen er bij de partij klachten binnen over de registratie van het aantal klepopeningen, die in de app van Omrin niet goed bij zouden worden gehouden.

Petra van der Sloot (VVD) vraagt hoe inwoners bezwaar kunnen maken als de gegevens in de app niet lijken te kloppen. Stellingwerf liet weten dat mensen zich kunnen melden bij Omrin. ,,Omrin zal dan een datacontrole uitvoeren”, legt Stellingwerf uit. ,,Als het nodig is, wordt de chip in de ondergrondse afvalcontainer gecontroleerd. Het kan zijn dat daar een storing in zit.”

,,Ze kunnen geen bezwaar maken tegen de data in de app”, vervolgt de wethouder. ,,Dat is gewoon een informatieve tool voor de weergave. Wel kan er bezwaar worden gemaakt tegen de aanslag van de afvalstoffenheffing.”

Bij afvaldumping kunnen inwoners zich melden bij Omrin of de gemeente, die vervolgens handhaving zal inschakelen om te kijken of er informatie van de dader in het afval zit waarna er een boete uitgedeeld kan worden.

De website waarop Leeuwarders een actueel overzicht kunnen krijgen van wat ze moeten betalen, zal eind februari online zijn. Stellingwerf gaat de raad daarover op de hoogte houden, zegde hij toe.