Unieke zeilervaring voor lichamelijk beperkten

Links in beeld: Elles van der Meer, de vrouw van Ritske (zonder beperking). Rechts in beeld: Alice van der Spek die, ondanks MS, heerlijk meezeilt als stuurvrouw op een SV 14. Foto: Jikkie Piersma

Stichting Zeilen Zonder Beperking in Grou maakt in samenwerking met Koninklijke Watersportvereniging Frisia een geweldig mooie zeilervaring mogelijk voor mensen die te maken hebben met een lichamelijke beperking.
Lees meer over
Leeuwarden

Begin vorig jaar zijn, voor het uitbreken van de coronapandemie, een drietal bijzondere boten aangeschaft waarin echt in alles wordt voorzien. Nu de coronamaatregelen flink worden versoepeld is het eindelijk mogelijk dat belangstellenden hier dankbaar gebruik van kunnen maken.

Ritske van der Meer, voorzitter van de Stichting Zeilen Zonder Beperking, vertelt: ,,Als ervaringsdeskundige – ik heb sinds 1993, toen ik betrokken was bij een zwaar auto-ongeluk, een dwarsleasie – weet ik dat je op wat voor manier dan ook zoveel mogelijk moois uit het leven moet halen. Na die klap zei ik tegen mezelf: ‘Het houdt hier niet op, kijk naar wat nog wél mogelijk is en geniet van het leven.’ Dat we hier in Grou nu drie van die prachtige boten van het type SV 14 hebben is voor mij en vele anderen de kans om mee te doen. Ook op het water dus.”

De boten zijn van werkelijk alle gemakken voorzien. Hoezeer men ook beperkt is, iedereen kan plaatsnemen op een SV 14 met een speciaal kraantje. En eenmaal aan boord gelden geen beperkingen meer. De bootjes zijn zo veilig als je je maar voor kunt stellen: ze kunnen niet omslaan, zijn onzinkbaar en hoe schuin je ook gaat je krijgt nooit natte voeten.

Ritske vult aan: ,,Ik kon voor we deze bootjes hadden ook al wel het water op, met de nodige hulp, maar met deze SV 14’s kan ik veel actiever zeilen en me ook sportiever op het water verplaatsen. Ik zie meer uitdaging in deze bootjes om meer uit mezelf te halen. Ik ben namelijk opgegroeid met de watersport en het zeilen. En ondanks die klap van 28 jaar geleden, zit het nog steeds in mijn aard om competitief te zijn. Mijn fanatisme kan ik met deze bootjes lekker kwijt. en dat geldt tevens voor anderen die op wat voor manier dan ook lichamelijk beperkt zijn en van een uitdaging houden of gewoon eens lekker willen genieten op het water.”

Meedoen (lees: kosten) is laagdrempelig. Kijk voor meer info op de website .

Nieuws

Meest gelezen

menu