Twee Leeuwarder bordelen dicht na Bibob-onderzoek, mogelijk witwaspraktijken: 'Dat is echt niet aan de orde'

De bordelen Esperanza en Moulin Rouge op de Weaze in Leeuwarden moeten dicht. De bordelen worden mogelijk gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

De Weaze.

De Weaze. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden heeft na een tip van het Openbaar Ministerie een Bibob-onderzoek laten uitvoeren. Dat is een onderzoek in het kader van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen. Overheden kunnen de integriteit van houders of aanvragers van vergunningen laten toetsen bij het landelijk bureau BIBOB.

De vraag of de eigenaar van beide bordelen, Piet Siderius, ervan wordt verdacht crimineel geld wit te wassen, wil de gemeente niet beantwoorden. In een persbericht over het onderzoek formuleert de gemeente het als volgt: ‘Dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen (van de bordelen, PvtH) mede zullen worden gebruikt om uit gepleegde strafbare feiten verkregen voordelen te benutten en om strafbare feiten te plegen’.

De bordelen Esperanza en Moulin Rouge krijgen van de gemeente een week de tijd om de exploitatie af te ronden. Dan worden de vergunningen door burgemeester Buma ingetrokken.

Probleem met de Belastingdienst

Eigenaar Siderius zelf ontkent dat er sprake is van witwassen bij Esperanza en Moulin Rouge. ,,Dat is echt niet aan de orde.” Volgens hem is de aanleiding voor het Bibob-onderzoek een probleem met de Belastingdienst. ,,Wij hadden iemand van de Belastingdienst die ons adviseerde hoe we aangifte en zo moesten doen. En zoals hij het aangaf, hebben wij het gedaan. Maar later werd er weer gezegd dat dat niet zo mocht. En toen zijn we naar de rechtbank gegaan. Alleen, die man van de belasting overleed een week voor de zitting. En toen is het fout gegaan, omdat hij niet kon getuigen. Van de rechter moeten wij het voortaan anders doen en kregen wij een boete. Die boete is intussen bijna betaald. Maar als er een Bibob-onderzoek wordt ingesteld en je hebt schulden bij de belasting, dan krijg je problemen.”

'Als er een Bibob-onderzoek wordt ingesteld en je hebt schulden bij de belasting, dan krijg je problemen'

Siderius zegt ook met de gemeente in gesprek te zijn geweest. ,,Zo’n zeven of acht weken geleden.” En daar is volgens hem ook een oplossing uit voortgekomen. ,,Er komt een nieuwe uitbater in. Alleen die moet nog door een Bibob-procedure.” De gemeente Leeuwarden wil niet reageren op de reactie van Siderius.

Het Leger des Heils en Fier zorgen voor de opvang van de prostituees die in beide bordelen werken. Beide organisaties zullen de dames begeleiden, eventuele hulp bieden of helpen met het zoeken van ander werk.

Siderius had niet alleen in Leeuwarden bordelen, ook in Heerenveen had hij er twee aan de Munnikstraat. Die werden eind vorig jaar op last van burgemeester Tjeerd van der Zwan gesloten. Daarnaast is Siderius een van de grotere spelers op de Leeuwarder vastgoedmarkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden