Twaalf jaar cel wegens neersteken Sadegh Zarza uit Leeuwarden

De locatie van de aanslag, vlak voor het NS-station van Leeuwarden vol in het zicht van voorbijgangers en terrasbezoekers aan de overzijde van de weg. FOTO ANTON KAPPERS

De rechtbank in Leeuwarden heeft een celstraf van twaalf jaar opgelegd aan een 39-jarige Iraanse Koerd wegens het neersteken van de eveneens Iraanse Koerd Sadegh Zarza (65) uit Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Het slachtoffer werd op 19 juni vorig jaar ruim twintig keer met een mes gestoken in zijn auto bij een parkeerplaats voor het station in Leeuwarden.

De vader van de verdachte, die in Iran woont en Zarza kent van vroeger, legde het eerste contact voor de ontmoeting tussen zijn zoon en Zarza. De verdachte reisde per trein met een mes vanuit Rotterdam, waar hij studeerde, naar Leeuwarden. Daar zou het slachtoffer zijn belager oppikken van het station.

Bij de behandeling van de zaak twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie zestien jaar cel wegens poging tot moord. Volgens de rechtbank is er inderdaad sprake van een poging tot moord, maar de rechtbank gaat ervan uit dat het feit in ,,verminderde mate’’ aan de verdachte kan worden toegerekend.

‘Hoopte op zestien jaar’

Volgens de rechtbank zijn er voldoende aanwijzingen dat de man ,,ook ten tijde van het strafbare feit’’ handelde onder invloed van een stoornis. De rechtbank vindt het scenario dat daarvan sprake was ,,waarschijnlijker dan dat er geen sprake van was’’.

Zowel de verdachte als het slachtoffer waren niet aanwezig bij de uitspraak. Taher Zarza, de broer van het slachtoffer, was wel aanwezig. ,,Ik hoopte op zestien jaar, maar ik had er rekening mee gehouden dat het minder zou worden’’, zegt hij. Dat er sprake is van een stoornis gelooft hij ,,nog steeds niet’’. ,,Maar ik respecteer de mening van de rechter.’’

Lees ook [PREMIUM] Terrorist of verward

Nieuws

Meest gelezen