Tussenstand witwasonderzoek Leeuwarden: beslag op 2 miljoen aan spullen

In beslag genomen geld. FOTO OM NOORD-NEDERLAND

In het grote onderzoek naar een groep Leeuwarders die verdacht worden van witwassen, loopt de teller van in beslag genomen goederen steeds verder op.
Lees meer over
Leeuwarden

Bij de doorzoekingen begin vorige maand, waarbij 170 mensen van FIOD, politie, Openbaar Ministerie (OM) en Defensie betrokken waren, werden acht mensen opgepakt. Vier van hen zitten nog steeds vast op verdenking van het witwassen van crimineel verkregen vermogen: de 37-jarige hoofdverdachte, twee mannen van 25 en 44 en een vrouw van 39.

Justitie denkt dat 37-jarige geld witwaste via verschillende ondernemingen en onroerend goed. Andere feiten waar de groep van verdacht wordt zijn het overtreden van de Opiumwet, valsheid in geschrifte, oplichting, uitkeringsfraude en leiding geven aan een criminele organisatie. Bij de doorzoekingen werden een handgranaat, twee vuurwapens en soft- en harddrugs gevonden.

2 miljoen

De verhoren zijn nog altijd niet afgerond en ook het in kaart brengen van al het spul waarop beslag is gelegd, is nog in volle gang. Inmiddels staat de teller op 2 miljoen euro, aldus het OM, dat dinsdag met een tussenstand kwam. In bedrijfspanden en woningen werd voor 700.000 euro aan contant geld gevonden. Het meeste geld werd aangetroffen in boodschappentassen op een zolder: 538.685 euro.

Lees ook: Met 170 man invallen doen: hoe gaat dat? 'Eerst boeien om, dan kleren aan'

Er is verder beslag gelegd op veertien panden, waaronder appartementen, bedrijfspanden, garageboxen en loodsen. Daarnaast zijn er auto's in beslag genomen, waaronder een Audi, een Range Rover, een BMW en een Mercedes. Vijf van de wagens waren volgens het OM van de hoofdverdachte, net als een jetski en een speedboot.

Nog taxeren

Van de voer- en vaartuigen moet de waarde nog worden vastgesteld. Ook de in beslag genomen zonnebanken moeten nog worden getaxeerd. Daarnaast heeft justitie beslag gelegd op de tegoeden van bank-, spaar- en beleggingsrekeningen, waarvan nog niet duidelijk is hoeveel geld er op staat.

De verwachting is dan ook dat de totale waarde van het in beslag genomen spul nog flink zal oplopen. Justitie heeft nu beslag gelegd op alle goederen, maar de verdachten zijn het spul nog niet definitief kwijt. Het OM moet in de ontnemingsvordering hard maken dat alles onrechtmatig verkregen is. Uiteindelijk beslist de rechter. Niet zelden valt het totale afgepakte bedrag veel lager uit.

Lees ook: Wat is witwassen en hoe werkt het?

Nieuws

Meest gelezen