Transportvliegtuig Defensie neemt afscheid met rondje over Nederland en vliegt ook over Leeuwarden

KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. FOTO ARCHIEF LC

Met een vlucht langs de Nederlandse (militaire) vliegvelden neemt het ministerie van Defensie donderdag afscheid van het laatste KDC-10 tanker- en transportvliegtuig. De KDC-10’s waren sinds 1995 in gebruik bij de krijgsmacht.
Lees meer over
Leeuwarden

Het vliegtuig vertrekt vanaf Eindhoven en vliegt daarna langs Volkel, Leeuwarden, Texel, Den Helder, Schiphol, Rotterdam Woensdrecht en ten slotte Gilze-Rijen. Ook wordt over het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda gevolgen. Defensie zette de KDC-10’s geregeld in voor humanitaire operaties. Het toestel werd in augustus nog ingezet om Nederlanders en Afghanen uit Kabul te evacueren.

De Airbus A330 Multi Role Tanker Transport Capability vervangt de KDC-10. De KDC-10 gaat eind deze maand naar de Verenigde Staten. Daar zal het toestel worden ingezet door Omega Air Inc. Dat bedrijf verzorgt het bijtanken van brandstof in de lucht voor diverse militaire klanten.

De onderneming nam eind 2019 ook al de andere KDC-10 van Defensie over.De Airbus-vliegtuigen zijn door zes Europese NAVO-landen aangeschaft. Hiervan worden er vijf op Vliegbasis Eindhoven en vier bij het Duitse Keulen gestationeerd. De landen verwerven en onderhouden samen de vloot. Elk land mag jaarlijks een vastgelegd aantal uren gebruikmaken van de toestellen.

Nieuws

menu