Toeristentreintje Leeuwarden verliest kort geding tegen Veiligheidsregio

FOTO CITY TRAIN LEEUWARDEN

City Train Leeuwarden heeft het kort geding tegen de Veilgheidsregio dat maandag diende verloren. Het toeristentreintje wilde een ontheffing van de anderhalvemeter-regel hebben, maar de voorzieningenrechter heeft hun verzoek daartoe woensdag afgewezen.
Lees meer over
Leeuwarden

Het treintje rijdt nu op halve capaciteit: de banken zijn om en om gevuld om aan de anderhalve meter te kunnen voldoen. Tussen de banken zijn spatschermen aangebracht, maar dit vond zowel de Veiligheidsregio als de voorzieningenrechter niet genoeg om een ontheffing te verlenen.

Medewerkers van het toeristentreintje maakten de vergelijking met de horeca, waar spatschermen wel voldoende zijn en er geen anderhalve meter afstand hoeft te worden gehouden. Hetzelfde geldt voor kuchschermen bij kassa’s en balies in musea, dierentuinen en pretparken, daarvoor gelden aparte regels, zo stelt de rechtbank, en daarom kan het niet vergeleken worden met het recreatieve vervoer dat het toeristentreintje levert.

Daan Postma, medewerker van City Train, kwam maandag op zitting met verschillende voorbeelden van vergelijkbare treintjes die elders in het land wel rijden, maar ook deze vergelijking gaat volgens de rechter niet op, omdat voor deze treintjes niet een soortgelijke ontheffing is verleend.

Niet voor ieder apart geval een ontheffing

De rechter stelt in de uitspraak voorop dat er moeilijk voor ieder apart geval een ontheffing kan worden verleend. „Tevens wordt een effectieve handhaving van de Noodverordening bemoeilijkt indien veelvuldig ontheffingen worden verleend”, zo meent de voorzieningenrechter. City Train gaf onvoldoende aan dat er, buiten het eigen (financiële) belang, meer redenen waren om een ontheffing te krijgen. Sterker nog: de rechter achtte het niet bewezen dat de financiële belangen van het toeristentreintje „onevenredig geschaad” worden als de ontheffing niet verleend wordt.

Voor het toeristentreintje zit er voorlopig niets anders op dan met om en om gevulde bankjes te rijden. Het bedrijf is teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank. „De redelijkheid heeft verloren, anderhalve meter afstand geldt dwars door plastic. Het komt erop neer dat het niet mag, omdat het zo in de noodverordening staat. Of iets veilig is of niet, dat doet er totaal niet toe”, stelt medewerker Daan Postma in een reactie. „Er worden geen uitzonderingen gemaakt omdat ambtenaren het dan ‘te druk krijgen’. Ridicuul.”

Nieuws

menu