Toeristentreintje Leeuwarden benut ondanks noodverordening alle banken weer: 'We gokken het erop'

FOTO CITY TRAIN LEEUWARDEN

City Train Leeuwarden, het bedrijf achter het geel-blauwe toeristentreintje door de Leeuwarder binnenstad, mag van de Veiligheidsregio Fryslân niet haar volledige capaciteit benutten en stapte daarom naar de rechter. Die zaak heeft het bedrijf laten schrappen, want van politie en handhaving mogen ze naar eigen zeggen gewoon vol zitten.

„De lokale politie en de handhavers zijn van de week wezen kijken en die vinden het best”, zegt medewerker Daan Postma. „En ik heb van de landelijke politie zwart op wit staan dat wij met spatschermen gewoon mogen rijden. Dan gokken we het er gewoon op.”

Het betekent niet dat zomaar iedereen naast elkaar neer wordt gezet: alleen mensen uit hetzelfde huishouden mogen in dezelfde bank zitten. „Als we vijftien enkelingen krijgen, rijden we maar met vijftien mensen”, legt Postma uit.

Onlangs zijn er tussen alle banken van het treintje spatschermen aangebracht, maar alsnog moesten de banken van de Veiligheidsregio volgens de noodverordening om en om leeg blijven. Een ontheffing van de anderhalvemeterregel voor het treintje werd door de Veiligheidsregio van tafel geveegd.

Dit geschil wilde City Train vervolgens eerst via de voorzieningenrechter uitvechten, maar nu ze in principe groen licht van de politie hebben gekregen, durven ze het aan. „Wat de rechter ook had gezegd, dat had niets uitgemaakt. Uiteindelijk deelt de politie de boetes uit”, stelt Postma.

Inmiddels rijdt het toeristentreintje weer met alle banken gevuld door de binnenstad. „We wachten wel op een boete dan, de handhaving en politie gaan ons niets doen”, meent Postma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden