'Toekomst nodig voor vrijwilligers oud papier'

FOTO LC

Verenigingen in de gemeente Leeuwarden krijgen tot half 2021 nog een redelijke vergoeding voor oud papier. De gemeente speurt naar oplossingen voor de periode daarna.
Lees meer over
Leeuwarden

Dit laten burgemeester en wethouders weten op vragen van het CDA. Deze partij maakt zich zorgen om de sterk dalende papierprijzen, waardoor het voor clubs straks niet meer aantrekkelijk is om de straten langs te gaan voor oudpapierinzameling.

'Momenteel is de opbrengst van oud papier in Leeuwarden circa 470.000 euro op jaarbasis. Vanaf 2021 zal dit dalen naar ongeveer 150.000 euro’, melden B en W in hun brief.

Mocht de papierprijs zo laag blijven, dan is de opbrengst te laag om de inzet van Omrin uit te vergoeden. De verenigingen ontvangen nu gezamenlijk ongeveer 215.000 euro per jaar. Als de huidige regelingen doorgaan bij een blijvend lage papierprijs, komt de gemeente dus voor tonnen verlies per jaar te staan.

Alternatieve activiteiten

Omrin kan de papierinzameling goedkoper uitvoeren zonder inzet van verenigingen. Dat is echter jammer voor de clubs, want zij hebben de inkomsten hard nodig, erkent het gemeentebestuur. Het eerste half jaar van 2021 krijgen verenigingen nog de bestaande vergoeding.

Voor de periode erna wordt gezocht naar alternatieve activiteiten, zolang de papierprijs zo laag blijft. 'Het opruimen van zwerfvuil is een interessante optie die wij verkennen', melden B en W.

Nieuws

menu