Binnen 45 minuten waren alle vierduizend perenbomen in Leeuwarden weg: 'Dit belooft wat'

De vierduizend gratis perenbomen die bij De Zwette in Leeuwarden werden uitgedeeld, zijn vrijdagochtend binnen drie kwartier van de hand gedaan.
Lees meer over
Leeuwarden

,,It is no fuortendaliks al 'alle hens aan dek' hjir'', meldde projectleider Tsjeard Hofstra van Stichting Urgenda om half tien, een half uur na de opening.

Een kwartier later moest hij de enorme rij belangstellenden teleurstellen: alle bomen waren weg. De organisatie had wel verwacht dat het zo druk zou zijn. Maar dit was wel heel extreem, beaamde Hofstra. ,,Op is wol echt op. We dogge net noch in ekstra dei, want op oare plakken yn de provinsje ha wy ek lokaasjes wêr't minsken beammen helje kinne.''

Er zijn bordjes langs de weg gezet om mensen te waarschuwen dat de bomen op zijn. Ook handhavers van de gemeente Leeuwarden helpen daarbij. Er was vrijdagochtend een file ontstaan tot ver achter de viaducten rond De Zwette. ,,Dit hie ik net ferwachte'', aldus Hofstra.

 

Volgens hem belooft de drukte van vrijdag veel voor morgen (zaterdag), aldus Hofstra. In Heerenveen zijn dan 12.000 bomen beschikbaar. In Witmarsum liggen 4000 te wachten en ook in Wâlterswâld kun je bomen ophalen. Dat kan vrijdagmiddag al en ook zaterdag.

Lees ook | Zo werkt het ophalen van jouw gratis perenboom - en dat kan ook in Leeuwarden en Wâlterswâld

Een van de belangstellenden was Yvonne van Houten. Zij kwam met haar scootmobiel naar De Zwette en haalde voor een vriendin van buiten de stad enkele perenbomen. Hofstra: ,,Minsken hawwe der prachtige plannen mei. Se helje it foar in bernebuorkerij of helje de beammen foar de hiele buert.''

Meer Bomen Nu

Deze week kwamen 150.000 bomen uit de koelcel die vanwege corona niet verkocht zijn. De kweker zet de koelcel uit omdat de zomer voorbij is. De bomen - conferenceperen - waren bedoeld voor export. Ze zouden eigenlijk worden verbrand, maar daar stak Stichting Urgenda een stokje voor.

De actie maakt onderdeel uit van een groter project, Meer Bomen Nu, dat zich richt op het verplanten van bomen.

Nieuws

menu