Tieners mogen vaccinatie. Deze vriendinnengroep is verrast over de coronaprik: 'Ik denk dat ik dat wel zou willen'

Tieners van twaalf tot en met zeventien jaar mogen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Kinderen geboren in 2004 kunnen vrijdag al een afspraak maken. De rest de komende dagen.

Isabella, Annemijn, Esme en Ellemare (vlnr) chillen op een bankje in de Prinsentuin.

Isabella, Annemijn, Esme en Ellemare (vlnr) chillen op een bankje in de Prinsentuin. Foto: Niels Westra

,,Echt?” Vier vriendinnen reageren compleet verrast als ze horen dat tieners zich ook mogen laten vaccineren tegen het coronavirus. ,,Goh, dat wist ik niet. Ik ook niet. Nee, ik ook niet. Echt?”

De meisjes zitten op een bankje in de Prinsentuin in Leeuwarden. Ze zitten in klas 2 van Piter Jelles !mpulse en gaan alle vier over. Ze hebben geen les deze donderdag. ,,Even meeten , chillen, gezellig doen”, zegt Isabella (14) uit Leeuwarden. Naast haar staan twee netjes ingepakte cadeaus. Voor een vriendin die bijna jarig is, vertelt ze. ,,Een mixer en een tosti-apparaat. Daar bleef ze maar over doorzeuren.”

Zo snel mogelijk van het virus af

Het coronavirus is nauwelijks nog een item onder de veertienjarigen, zeggen ze. Wel geweest, alleen de laatste weken niet meer. Maar ze willen het er graag over hebben. ,,Ik denk wel dat ik een vaccinatie zou willen, dat geeft me een veiliger gevoel”, zegt Isabella.

Zo denkt Annemijn (15) uit Harlingen er ook over. ,,Ik hou helemaal niet van prikken en naalden. Toch denk ik wel dat ik gelijk ga afspreken, ik wil zo snel mogelijk van het virus af.”

Esme (14) uit Leeuwarden heeft er nog niet echt over nagedacht. ,,Ik heb eigenlijk geen idee. Van mijn moeder hoef ik niet, dan wil ik het liever ook niet, want ik ben toch wel een moederskindje”, reageert ze. De anderen gieren het uit. ,,Dat staat morgen in de krant!” Esme moet er ook om lachen. ,,Mijn moeder vindt dat ik gewoon gezond ben, dan hoeft het niet, joh.”

Nu voel ik me veiliger

Ellemare (bijna 14) uit Dronryp gaat wel gauw een afspraak maken, denkt ze. Ze heeft het er met haar vader over gehad. ,,Ik denk dat ik dan Janssen wil. Daar is maar één prik van nodig, en eh, ik geloof dat mijn vader zei dat die beter is voor jongeren.”

Die keus kan Ellemare echter niet maken. Vooralsnog is alleen het vaccin van Pfizer goedgekeurd door de Gezondheidsraad om te zetten bij gezonde tieners vanaf twaalf jaar. ,,Nou ja, dan voel ik me veiliger en ik doe het dan vooral ook voor anderen.”

Dat is ook waarom Isabella zich het liefst zo snel mogelijk laat inenten. Haar ouders behoren tot de risicogroep en zijn al lang gevaccineerd. ,,En opa ook. Het is fijn weer bij opa te komen zonder dat hij kans loopt aangestoken te worden door mij. Ik kan daar echt niet bij, mensen die totaal geen rekening houden met anderen, die overal schijt aan hebben. Die naar feestjes gaan als ze verkouden zijn, dat zou ik niet doen. Het zou je familie zijn die eraan dood gaat.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Instagram