Thuis uit eten | Ontspannen tafelen met De Lekkerste van Leeuwarden

De keukens van Proefverlof, Roast en Restaurant Eindeloos zijn niet in lockdown gegaan, zo melden de drie restaurants. Onder de noemer De Lekkerste van Leeuwarden zijn online zijn menu’s te bestellen, die je kunt afhalen of laten bezorgen. Wij laten vandaag bezorgen. En prompt op tijd (zelf iets vroeger) zet een bezorger twee papieren tasjes op de stoep. ,,Geniet ervan’’, zegt hij voor hij wegrijdt.

Menu De Lekkerste van Leeuwarden.

Menu De Lekkerste van Leeuwarden.

Het voelt als het uitpakken van een dubbel cadeau. Ons aanrecht vult zich met een reeks plastic bakjes en kartonnen potjes. Alles genummerd, zodat we op het bijgeleverde overzicht kunnen terugvinden wat waar bij hoort. We krijgen er wel een IKEA-gevoel van, want er blijven drie onderdelen over die nergens bij horen.

Nog een keer alles langs gelopen, maar nee de twee busjes nr. 5 kunnen we niet plaatsen. Volgens de lijst zouden er krokante uitjes in moeten zitten. Wij proeven eerder gepoft graan. En in bakje nr. 12 zit ook geen salade watermeloen (ook niet besteld overigens) maar een mooie chocolade ster die we bij de nagerechtjes parkeren.

We gaan los met ons voorgerecht: tartaar van zeebaars en kreeft, met kreeftvinaigrette, saffraanmayonaise en pompoencrème. De vinaigrette verwarmen we even in een steelpan en verdelen hem daarna over het gerecht. ,,Ik ben gek op rauwe vis’’, verzucht de overkant. De portie is royaal, het smaakt voortreffelijk en we likken tevreden de borden schoon. Dat kan als je thuis eet.

En daarmee zitten we klaar voor het hoofdgerecht dat de inmiddels opgewarmde oven in kan. Handig dat zowel de kabeljauw als de gebraden bloemkool en de bijgerechten allemaal 20 minuten op 140 graden kunnen. Het past er precies in en zo kunnen we in een keer door.

De kabeljauw is top. De beurre blanc verwarmen we even apart, en we maken het bordje af met het krokante brood en de bieslookcrème. ,,De vis is precies goed, prachtig gaar en mals’’, oordelen we beiden. Niks meer aan doen. De vinoloog aan tafel schenkt er uit eigen voorraad een pinot grigio bij van Kurtatsch uit de Italiaanse Alpen. Die deed het ook al goed bij het voorgerecht. Fris, floraal en een milde afdronk.

Over het tweede hoofdgerecht, de vegetarische gebraden bloemkool met stamppot zuurkool, hazelnoot, bimi en dashi beurre blanc, zijn we iets minder te spreken. Het is niet heel spannend, er is wat te veel stronk en uiteindelijk vinden we daarmee de prijs te hoog.

De aardappelgratin uit de bijgerechten valt in goede aarde. Fijn op smaak, met stukjes gegrillde paprika en room. Maar de combinatie met de witlof met ham en kaas is wat ongelukkig. Qua smaak, kleur en romigheid ligt het dicht bij elkaar, het ligt ons te zwaar op de maag. . Dan liever een frisse salade of een paar beetgare boontjes.

Het nagerecht zetten we pas een paar uurtjes later op tafel. Dat is het fijne van thuistafelen. Je kunt eerst even uitbuiken voor de aanloop naar de finale. En die is ook weer prima. Een heerlijk fris citroentaartje met stukjes meringue. Het verrukkelijke perentaartje krijgt er een chocoladester bij.

Het is een ontspannen manier van eten zo. Met een paar handelingen zet je een paar mooie gerechten op tafel, kaarsjes aan, muziekje erbij. Dit kan echt nog wel een keer. Maar dan wel met andere gerechten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep