Thuis uit eten | Hart-verwarmende streetfood van De Yserman

De Yserman, dat was toch een eetcafé in de Grote Hoogstraat van Leeuwarden? Tot onze verbazing komen we bij het zoeken van een thuisbezorgd-adresje de naam tegen met de toevoeging ‘streetfood Thais, wok, noedels’. Kennelijk hebben ze het over een andere boeg gegooid.

Het menu van De Yserman.

Het menu van De Yserman. FOTO LC

Na een weekend vol koude winterpret zijn wij wel toe aan wat hartverwarmend voedsel, dus nemen we de proef op de som. Toevallig hebben we de dag ervoor ook al Aziatisch gegeten, zelfgemaakte springrolls (loempia’s), dus we blijven in oosterse sferen. Zondag om kwart voor zes bestellen we, de geplande bezorgtijd is zeven uur. Na krap een uur krijgen we een sms’je dat het waarschijnlijk nog wat later wordt, vanwege drukte. Attent dat ze het even melden.

Uiteindelijk is het tegen half acht dat de bezorger op de stoep staat met twee papieren tasjes vol warme bakjes. Dat van een andere boeg klopt inderdaad, vertelt de jongen.

De Yserman blijkt sinds december gesloten te zijn, want niet meer rendabel. Uitbater Derk Heeringa was met zijn Thaise vrouw Jib al begonnen met een streetfoodgedeelte. Dit is - met de kok - overgenomen door de eigenaren van Unia 12, het restaurantje in de Uniabuurt, dat het nu ook een stuk rustiger heeft en wel wat (extra) inkomsten kon gebruiken. Wat je noemt een win-winsituatie.

De verrassend uitgebreide kaart bestaat uit onder meer soepen, wokgerechten, curry’s, noodles en salades

De verrassend uitgebreide kaart bestaat uit onder meer soepen, wokgerechten, curry’s, noodles en salades. Ook zijn er enkele menu’s voor meerdere personen: net wat voor ons, om keuzestress te voorkomen.

Bij het uitpakken (de bakjes zijn verpakt in wel erg overvloedig aluminiumpapier) ontdekken we naast het eten een witte roos, kaars en zakje Thaise thee, wat een leuke verrassing. Onze veronderstelling dat de attentie met Valentijnsdag te maken heeft, blijkt later niet te kloppen; de Yserman stopt dit standaard bij de bestelling, heel attent.

Het vegamenu - voor twee à drie personen - bestaat uit pad thai, gebakken rijst met tofu, groentedumplings, mini loempia’s, tofusalade en verschillende soorten saus.

Pad thai blijkt rijstnoedels te zijn, met knoflook, pinda en taugé: ietwat zoetig en erg smaakvol. De loempiaatjes zijn lekker knapperig, de gevulde deegdriehoekjes niet heel uitgesproken qua smaak maar daarom een goede match met de hoisinsaus.

Voor erbij hadden we een Thaise salade met gebakken tofu besteld. Die blijkt dus ook bij het menu te zitten, maar dat geeft niks. Het ‘groenvoer’ (met tofu, rode peper, taugé, rode ui, komkommer, koriander, gemalen pinda, vissaus en limoensap) is lekker vers en knapperig en door de peper bijzonder pikant.

Tafelgenoot is minder enthousiast over de witte plakken tofu die er op liggen, ietwat saai qua smaak wat hem betreft. Maar dochter heeft daar wel een verklaring voor. ,,De salade is superpittig en die tofu neutraliseert dat, dus dit past juist heel goed bij elkaar.’’ Klinkt plausibel. Hoe dan ook is de kan water die we op tafel hebben gezet in een mum van tijd leeg.

De jongste Hete Soeper van dienst, nog de enige vleeseter in het gezin, heeft een pad chai chicken besteld: rijstnoedels met kip, pad thai saus, knoflook, pinda en taugé. ,,Lekker smaakvolle kip’’, luidt zijn beknopte commentaar.

Al met al vinden we het een gevarieerde maaltijd met de rijst, noodles, hapjes en frisse salade. ,,Een mooi gebalanceerde smaakcombinatie van zoet, zout en pittig. En intussen breekt het zweet me uit van de pepers, daar moet je wel beducht op zijn’’, meldt disgenoot. Inderdaad, de koude temperaturen die we eerder die dag ervoeren, zijn we helemaal kwijt.

We besluiten ons Thaise etentje met een bolletje pecannotenijs uit eigen diepvries en een kopje Thaise rode thee (aanrader!), en zo komen we langzaam weer op temperatuur.

Iets na tienen krijgen we tot onze verrassing nóg een sms van de Yserman; of alles naar wens is geweest, alsof we in een restaurant hebben getafeld. Kijk, hier weten ze hoe het moet.

Yserman streetfood
Uniabuurt 12, Leeuwarden
www.deyserman.nl
06 57888286

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep