Thuis uit eten | Geen opschepperij van Smakelijk

Maaltijdwinkel Smakelijk in Leeuwarden is een ouwe rot als het gaat om maaltijden bereiden voor afhaal- of bezorgdoeleinden. Eigenaar Marcel Dijksman begon aan de Wortelhaven, zat vijf jaar aan de Eewal (met een keuken op de Hemrik) en verhuisde in 2015 naar de Oude Oosterstraat.

De kip madras.

De kip madras. FOTO LC

Hoewel eters met mooi weer plaats kunnen nemen in de stadstuin naast de stijlvolle Schepperij met eigen keuken, is dat in deze tijd alleen aangenaam voor lunch op een zonnige dag, en dan met een dikke jas aan. Het Hete Soep-team gaat voor een warme maaltijd. ‘s Avonds, en thuis.

We bekijken van tevoren het steeds wisselende weekmenu, waarop al sinds 2009 elke week een Hollands, Mediterraan, Italiaans, werelds en vegetarisch gerecht staan. Te bestellen in drie maten: small, medium of large. Er staat bovendien één soep en één salade op het menu en een keuze uit twee desserts. Uit deze gerechten stelt Smakelijk zelf een voordeelmenu samen bestaand uit drie gangen, voor 14 euro.

Om zoveel mogelijk verschillende gerechten te kunnen proeven besluiten we die voordeelmenu te nemen, bestaand uit champignonsoep met kokos, kip madras en rijstpudding. Ondergetekende bestelt de vegetarische Turkse groenteschotel, de Franse wortelsalade en het andere toetje, de kersenbavarois. Ik heb gekozen de gerechten vrijdag om 16 uur koud af te halen, en ze thuis warm te maken. Bij binnenkomst staan de gerechten in de koeling klaar met mijn naam erop.

Grappig, in 2009 at een oud-collega voor deze rubriek (met een van onze toenmalige deskundigen) van Smakelijk. Ze constateerden toen dat er geen opwarminstructie bij de maaltijden werd meegeleverd. ‘Gaatjes prikken in de plastic deksel en 4 à 5 minuten in de magnetron’, raadde degene achter de toonbank toen aan. En nu, ruim elf jaar later, zijn die instructies er nóg niet.

Niet getreurd, dankzij corona zijn we intussen een stuk wijzer geworden in het opwarmen van kant-en-klare maaltijden. We prikken gaatjes in de afdekfolie en zetten de kartonnen schalen 20 minuten in een oven op 140 graden. We steken af met een smakelijk, zelfgemaakt droog worstje van De Worstelaer (van Marcel met zijn zwager Wim Fellinger): een Slappe Douwe. Terwijl onze hoofdgerechten zo de juiste temperatuur bereiken, gieten we de soep over in een steelpan. Die is binnen een paar minuten gelijk aan de titel van deze rubriek, en klaar voor beoordeling.

We zijn beiden aangenaam verrast. De lichtromige soep telt veel champignons met een stevige bite en knapperige ringetjes van lenteui. Citroengras, rode peper en een hint van gember geven de soep zijn oosterse karakter. Dit valt zeer in de smaak.

De Franse wortelsalade, die ik deels bewaar voor bij de Turkse groenteschotel, proef ik ook alvast. De wortel is zeer dun gesneden en gemengd met rode ui, rozijnen, gehakte amandel en een beetje verse koriander. Een mengsel dat ik eerder associeer met Marokkaans dan Frans, maar een kniesoor die daarop let. Dit is lekker!

Over onze hoofdgerechten zijn we eveneens te spreken. De zoete kerrie van de kip madras is volgens mijn tafelgenoot ‘niet overdreven kruidig, maar precies goed’. Het groentemengsel naast zijn rijst bestaat uit sperziebonen, savooiekool, broccoli en bloemkool. Het gaat schoon op.

Mijn Turkse groenteschotel (met bulgur) bevat lekker veel spinazie, cherrytomaatjes, selderij, kikkererwten (gelukkig niet overdreven veel, want dat kan melig uitvallen), aubergine en selderij. Er is feta en dukkah aan toegevoegd. Wat dukkah (of duqqa) is zoeken we even op: een mengsel van geroosterde noten of kikkererwten en kruiden. In dit geval meen ik hazelnoten te herkennen, maar geroosterde kikkererwten lijken daar soms erg op. Dukkah wordt vaak als dip geserveerd naast brood met olie en kan allerlei kruiden of specerijen bevatten. Het geeft wat extra cruch aan een gerecht, en dat is hier ook het geval, zelfs als is dat opgewarmd.

Tot slot wagen we ons aan de desserts, al zijn onze magen ruim gevuld. De kersenbavarois is aan de stevige kant. De - lekker veel - kersen zijn stevig en lijken vers, hoewel het er pas eind juni weer tijd voor is. Het zijn in elk geval niet van die zachte kersen uit een pot, zoals we die een enkele keer ook wel eten. Het Indiase rijstdessert is geurig van onder meer ruim kaneel en - denken we - een beetje kardemom. Hoewel vrij luchtig, besluiten we de helft ervan voor ontbijt te bewaren. Kunnen we morgen nog even nagenieten van deze aangename ervaring.

Want aangenaam vinden we deze driegangenavond. ‘Afhaal zonder pretenties’ oordeelde mijn vroegere collega in 2009. De gerechten zijn inderdaad vrij basic in presentatie. Alleen op de rijstpudding is een beetje versiering in de vorm van wat extra kaneel toegevoegd. Maar we hebben liever lekker eten zonder opsmuk, dan toeters en bellen op een slappe hap. Op de suggestie van Smakelijk, ‘Laat ons opscheppen... ‘, zeggen wij dan ook volmondig: ‘ja, graag’.

Maaltijdenwinkel Smakelijk - Oude Oosterstraat 14, Leeuwarden, ma t/m vr 12-19.30 u, www.smakelijk-leeuwarden.nl, www.deworstelaer.nl


Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep