Theo van der Bij uit Leeuwarden maakt laatste werkkilometers: 'Ik reed soms 50.000 kilometer per jaar'

Theo van der Bij (65) reed deze week zijn laatste werkkilometers voor Cyclomedia. Foto Henk Albers

Theo van der Bij (65) uit Leeuwarden kent elke uithoek van Friesland. Letterlijk. Als chauffeur van Cyclomedia fotografeerde hij met zijn auto alle paden en wegen in de provincie én ver daarbuiten. De autosleutels hing hij woensdag aan de wilgen. Oosterzee was zijn laatste klus.
Lees meer over
Leeuwarden

De witte Ford waarin Van der Bij rijdt, oogt futuristisch. In de verte doet de wagen denken aan KITT uit de televisieserie Knight Rider, met David Hasselhoff in de hoofdrol. De auto zit tjokvol kabels, schermen en knoppen. Met de apparatuur legt hij nauwgezet zijn omgeving vast. Elke dag weer een ander stukje van Nederland.

„’s Ochtends zet ik de camera op het dak, sluit ik de computer en dan kan mijn werkdag beginnen”, vertelt hij. De Leeuwarder heeft - sinds 2006 - veel kilometers gemaakt voor Cyclomedia uit Zaltbommel. „Ik had vroeger een groot werkgebied”, zegt Van der Bij. „Heel Noord-Nederland, van de kop van Noord-Holland tot aan Drenthe.” Grote kans dat je Van der Bij al eens hebt zien rijden.

Terschelling

„Als ik aan het werk was in Noord-Holland maakte ik 400 kilometer op een dag. Toen ik fulltime werkte, reed ik 50.000 kilometer per jaar.”

De Waddeneilanden behoren ook tot zijn werkgebied. „Ik ga op maandag met de veerboot naar Terschelling. Daar verblijf ik in een hotel. In vier dagen rijd ik over het hele eiland”, zegt hij trots.

Alert

De zestiger moet constant alert zijn in de wagen. „Ken je die weg naar Langweer”, zegt Van der Bij halverwege het gesprek. „Aan het begin van de weg is het heel donker vanwege bomen. Daar moet ik heel langzaam rijden, anders werkt de camera niet. Ik mag niet mopperen als ik 30 kilometer per uur haal.”

Overigens rijdt hij nooit harder dan 80 tot 90 kilometer per uur. „Het systeem moet de data wel kunnen verwerken. Bij hogere snelheden lukt dat niet.”

Google Street View

De witte wagen met rode strepen wordt vaak verward met de auto van Google Street View, vertelt hij. „In 99 van de 100 gevallen denken ze dat ik een ‘Google Street View-man’ ben. Ik kan die logica ergens wel begrijpen.” Van der Bij lachend: „Maar toch. Er staat gewoon Cyclomedia op de zijkant van de auto.”

Grote bedrijven of gemeenten contracteren Cyclomedia voornamelijk, legt hij uit. „Ons werkgebied is heel Nederland. We hebben afspraken om elk jaar door het hele land te rijden. Dat doen we met veertien mensen.”

Over het fietspad

Onderweg heeft Van der Bij ook wel eens een akkefietje gehad. „Boze mensen die zeggen dat ik ergens niet mag rijden of niet mag stilstaan.” De Leeuwarder doet slechts wat in het contract staat. „Ik heb een werkauto en mag dingen doen die anderen niet mogen. Over het fietspad of een wandelpromenade rijden. Het moet.”

De laatste meters maakt de Leeuwarder in De Fryske Marren. „De baas vindt het ook wel jammer dat ik vertrek”, zegt hij. „Maar ik houd nog wel een nulurencontract. Kan ik altijd nog invallen bij ziekte of als iemand op vakantie is.”

De kersverse pensionaris gaat zich niet vervelen, vertelt hij overtuigend. „Ik heb een hovenierscertificaat, ben voetbalscheidsrechter en heb mij begin januari nog aangemeld als surveillant bij tentamens op Van Hall Larenstein.”

Nieuws

Meest gelezen