The day after: de Prinsentuin ligt bezaaid met bierflesjes, blikjes, zakken chips en lachgasballonnen (maar twee studenten helpen een handje met opruimen)

De Prinsentuin na de drukte op Koningsdag. FOTO LC

In alle vroegte zijn de gemeente Leeuwarden en afvalverwerker Omrin woensdag begonnen met het opruimen van de rotzooi die feestgangers achterlieten in de Prinsentuin. Een hels karwei, waarbij ze werden geholpen door twee studenten. Later sloten meer vrijwilligers aan om te helpen.

,, Somebody’s got to do it ’’, concludeert Brandi Crandell droogjes. Iemand moet het doen - en daar heeft ze natuurlijk een punt. De studente International Business and Management in Leeuwarden komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Al om zeven uur verliet ze woensdagochtend haar huis om te gaan opruimen in de Prinsentuin.

Want dat is nodig. Een penetrante bierlucht kringelt de vroege zwemmers, wandelaars (met en zonder hond) tegemoet. De Prinsentuin ligt bezaaid met bierflesjes, blikjes, borrelnootjes, zakken chips, lachgasballonnen en de bijbehorende slagroomspuiten. Her en der plukken daklozen nog plastic flessen van de grond. Handig voor het statiegeld.

,,Ik snap dat je een feestje wilt, maar ruim dan ook op’’, zegt Crandell. De eerste zakken vuilnis stopt ze vol met haar blote handen. Handschoenen heeft ze nog niet. ,,Ik heb de gemeente gebeld en gevraagd of ik mocht helpen, maar ze zeiden dat zij ook zouden opruimen. Maar een beetje hulp kan geen kwaad.’’ Even later krijgt Crandell haar gewenste handschoenen, want zo fris is het nu ook weer niet om andermans afval op te ruimen. ,,Mijn handen waren al wat vies. Ik denk dat ik nog wel een paar uurtjes doorga.’’

Even verderop staat Esther Maijs, die de studie Global Responsibility and Leadership aan Campus Fryslân volgt. Zij vertrok al om half zeven richting de Prinsentuin en ontmoette daar Crandell. Los van elkaar hadden ze dezelfde gedachte: deze bende mag niet lang blijven liggen. Dinsdagavond al propte Maijs urenlang vuilniszakken vol. Tot de avondklok inging. ,,Doe gie ik braaf nei hûs’’, zegt de studente uit Damwâld lachend.

 

Met vrienden had Maijs dinsdag een bootje gehuurd. Vanaf het water zag ze de mensenmassa al. Dat het dinsdagavond nog even dreigde mis te gaan toen jongeren de politie met bierflessen bekogelden, daar kreeg ze niks van mee. ,,Ast sjochst nei Amsterdam, dan hat de plysje it hjir wol goed dien. It wie de hiele dei wol rêstich. Foar de jongerein is it ek dreech, dizze tiid. En as je mei in lytse groep nei de Prinsetún gean, is der net sa folle oan de hân. Mar ja, as elkenien dat tinkt, wurdt it in oar ferhaal..’’

Het liefst zou Maijs nog de hele dag opruimen, maar de plicht roept. Ze heeft nog diverse afspraken staan op school en moet eigenlijk om acht uur al weer weg. ,,Ik bliuw noch even wat langer. It kin ek net de bedoeling wêze dat de gemeente dit opromje moat.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Koningsdag
Fotoserie
Instagram