Taalambassadeur Harma (50) maakt organisaties bewust van laaggeletterdheid. Zelf kreeg ze te horen dat ze 'alleen maar shitwerk' kon

15 procent van de inwoners van gemeente Leeuwarden is laaggeletterd. Om deze groep beter van dienst te kunnen zijn, is Janneke Liemburg sinds maart 2022 verbinder laaggeletterdheid bij deze gemeente. Zij zet zich samen met taalambassadeur Harma Grupstra in om de correspondentie en het contact tussen gemeente en inwoner begrijpelijker te maken, maar hoe doen ze dit?

Janneke Liemburg (links), verbinder laaggeletterdheid bij de gemeente Leeuwarden, en taalambassadeur Harma Grupstra werken samen om laaggeletterdheid in Leeuwarden aan te pakken.

Janneke Liemburg (links), verbinder laaggeletterdheid bij de gemeente Leeuwarden, en taalambassadeur Harma Grupstra werken samen om laaggeletterdheid in Leeuwarden aan te pakken. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Lees meer over
Leeuwarden

Dat meer bewustwording van laaggeletterdheid nodig is, kan ervaringsdeskundige Grupstra (50) beamen. Ellenlange en onnodig moeilijk geschreven brieven die ze ontving, verdwenen vaak in de prullenbak. ,,Bij een lange brief raakte ik snel afgeleid. Het kostte me veel inspanning waardoor ik de boodschap niet kon begrijpen.’’ In haar rol als taalambassadeur bij stichting ABC ondersteunt Grupstra nu organisaties om hun communicatie begrijpelijker te maken.