Taakstraf en boete voor twee 'struisvogels' achter drugslab Miedum: 'Ze waren allebei op de hoogte van het lab'

De twee mannen wisten, naar eigen zeggen, aanvankelijk van niets. Ze schrokken zich te pletter toen ze op 20 december 2020 ontdekten dat er een drugslab schuilging achter de wand in de loods aan de Canterlandsewei in Miedum.

Het drugslab in Miedum.

Het drugslab in Miedum. Foto: Anton Kappers

Lees meer over
Leeuwarden

Een 63-jarige Leeuwarder woonde daar, hij had het pand gratis tot zijn beschikking. Zijn jeugdvriend, een 65-jarige man uit Feanwâlden, kwam dagelijks meerdere malen met zijn kwetsbare zoon bij hem langs om de kippen te voeren. ,,Mijn zoon wilde daar graag heen. Als ik een dag niet was gegaan, zou ik een probleem hebben gehad’’, aldus de Feanwâldster.

De Leeuwarder besloot, na drie verzoeken, tot onderverhuur aan een niet te traceren persoon. De bewoner kon het geld goed gebruiken. Hij zou in een keer van zijn schulden af zijn. Hem was verteld dat er sigaretten zouden worden geproduceerd.

Toen de Leeuwarder en zijn jeugdvriend half december 2020 een bijzondere geur in het gebouw ontwaarden, besloten ze de wand, die de ruimte in tweeën deelde, open te breken. Erachter bleek een drugsfabriek schuil te gaan.