Cel- en taakstraf voor ‘fakkelgooiende’ Leeuwarder: 'Als ik normaal zou denken, zou ik nooit zoiets doen'

Foto: Anton Kappers - Thomasson

Een 22-jarige Leeuwarder heeft een gevangenis- en taakstraf gekregen omdat hij met oud en nieuw brandende fakkels naar de politie gooide.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Rond een uur of twee, ik fietste naar huis, kwam ik een groepje jongens tegen. Ik kende drie of vier van hen van Cambuur. Ik stopte en stond wat te praten. Ik was er nog geen vijf minuten en toen knapte er iets bij mij.” Aldus een 22-jarige Leeuwarder die zich maandag moest verantwoorden voor de politierechter. Tijdens de nieuwjaarsnacht gooide hij tot twee keer toe een brandende fakkel richting de politie. De ene raakte een auto. De ander, op het moment dat hij achtervolgd werd, schampte een agent. ,,Als ik normaal zou denken, zou ik nooit zoiets doen”, vervolgde hij.

Even voordat de Leeuwarder de jongens ontmoette bij het Hoeksterend was het al onrustig geweest. Een groep jongeren had zich - na oproepen op social media - verzameld in het centrum om ‘een statement af te maken; genoeg is genoeg’ zoals het op de socials viel te lezen. De verdachte kwam er echter per toeval: ,,ik was op weg naar huis nadat ik bij mijn broer oud en nieuw had gevierd.” Dat hij fakkels bij zich had, was toeval. ,,Die had ik besteld en bij mijn broer laten bezorgen.” Dat drank een rol speelde, ontkende de verdachte niet, volgens eigen zeggen had hij tien bier op.

De eerste fakkel ging richting politieauto’s die even verderop geparkeerd stonden. ,,Toen zag ik van alle kanten agenten mijn kant op komen.” De man zette het op een lopen, de politie ging er achteraan. Onderweg werd de tweede fakkel gegooid. Fakkels die volgens het Openbaar Ministerie een temperatuur van wel 2400 graden kunnen bereiken als ze branden.

Wie zit er in het uniform?

Waarom hij de politie begon uit te schelden voor ‘vuile teringlijers’ en soortgelijke benamingen, ook daar had de verdachte geen verklaring voor. ,,Dat valt niet goed te praten”, erkende hij. ,,Dat moest er nog bij komen”, diende de rechter hem van repliek. ,,Weet u wie er in een uniform zit?”

,,Eh, een mens?” antwoordde de, nog nooit met justitie in aanraking geraakte, verdachte die aangaf zijn hoofd over ‘het waarom’ gebroken te hebben zonder een verklaring te hebben gevonden. Bij zijn aanhouding verzette de man zich hevig.

Conform de eis van het Openbaar Ministerie en met instemming van zijn advocaat, veroordeelde de rechter de Leeuwarder tot een celstraf van 46 dagen, waarvan 35 voorwaardelijk. Omdat hij die 11 dagen al heeft vastgezeten, kwam hij direct op vrije voeten. Daar bovenop moet de man een taakstraf van 200 uur verrichten. Ook komt hij onder reclasseringstoezicht en wordt hij gecontroleerd op middelengebruik.

Nieuws

menu