Succesvol arrangement tussen hotel Van der Valk en topkok Willem Schaafsma

Wat hebben een topkok en een hotel van Van der Valk met elkaar gemeen? Heel veel zo blijkt bij het hotel-restaurant in Leeuwarden.

Willem Schaafsma van Eindeloos en general manager Eelke Pieter Bruinsma in de keuken van Van der Valk in Leeuwarden.

Willem Schaafsma van Eindeloos en general manager Eelke Pieter Bruinsma in de keuken van Van der Valk in Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

De Van der Valk-vestiging aan de rand van Leeuwarden is een samenwerking aangegaan met kok-eigenaar Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos.

Schaafsma en zijn zes medewerkers zijn sinds 30 oktober actief in de keuken van Van der Valk. Ieder weekeinde kookt de Leeuwarder topkok culinaire heerlijkheden voor gemiddeld 35 gasten, ongeveer evenveel als hij normaliter ook verwelkomt in Eindeloos, het exclusieve restaurant dat al sinds de oprichting, bijna elf jaar geleden, wordt aanbevolen in de Michelingids.

Een overnachting en een viergangenmaaltijd met amuse (eventueel uit te breiden naar zes gangen) kost 235 euro voor twee personen.

Topkok krijgt de ruimte

Het idee voor de samenwerking is afkomstig van Martin Matser, eigenaar van een aantal Van der Valk-hotels. ,,Hij vroeg zich af: wat kunnen wij betekenen voor collega horecaondernemers”, verklaart Eelke-Pieter Bruinsma, de general manager van het Leeuwarder hotel.

,,Hotels zijn nog wel geopend en ze mogen hun restaurant openstellen voor gasten. Laten we een topkok in de omgeving bij ons de ruimte geven. Het mooie is dat Schaafsma voor extra klanten zorgt en daarmee ook voor een hogere bezetting van het hotel.”

Matser is een dergelijk arrangement met topkoks ook aangegaan bij zijn hotels in Sneek, Wolvega en Haarlem. In Sneek doet hij zaken met Marco Poldervaart van restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen en in Wolvega met Jan Smink van restaurant Smink in Wolvega.

Meerwaarde

Schaafsma, tevens mede-eigenaar van Drink & Eetlokaal Proefverlof en café De Bak in Leeuwarden, hoefde niet lang na te denken toen hij het aanbod kreeg van Van der Valk. ,,Ik ben ze zeer dankbaar dat ik en mijn medewerkers hier aan de slag kunnen.” Maar is er wel een klik tussen de klant van een exclusief restaurant en de gast bij een modaal hotel? ,,Jazeker”, zegt Schaafsma, ,,Je doet daarmee Van der Valk ook echt te kort. Het is hier mooi, modern en sfeervol. Kortom: dik voor elkaar.” 

Bruinsma vindt dat ‘zijn’ hotel door Schaafsma een meerwaarde heeft gekregen. ,,Het is al meerdere malen voorgekomen dat gasten die alleen voor een hotelovernachting hadden geboekt bij de receptie alsnog kiezen voor de combi met Schaafsma.”

Schaafsma en zijn team werken in het  life cooking -restaurant, dat normaliter is ingericht voor lopende buffetten. ,,We hadden dat vanwege de vele bewegingen willen sluiten. Door de komst van Schaafsma hebben we het toch in bedrijf kunnen houden”, verklaart Bruinsma.

De samenwerking is vooralsnog aangegaan tot 19 december. Op 8 december maakt het kabinet nieuwe maatregelen of versoepelingen bekend. ,,Het is een mooi en succesvol arrangement en wellicht biedt het perspectief voor de toekomst”, verklaart Bruinsma.

Branchevereniging luidt de noodklok

Koninklijke Horeca Nederland luidt de noodklok na een peiling onder haar leden. De brancheorganisatie vroeg eind oktober naar de gevolgen van de coronacrisis. In het onderzoek, dat door 3800 ondernemers werd ingevuld, geeft bijna een kwart van de ondernemers aan niet te weten of zij de coronacrisis met hun bedrijf zullen overleven. Circa 12 procent denkt het niet of waarschijnlijk niet te gaan redden.

De ondernemers zeggen door de tweede lockdown hun omzet weer fors te hebben zien terugvallen. Het gemiddelde omzetniveau in de periode tot en met oktober is bijna gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. De ondernemers kunnen dat verlies deels opvangen met overheidssteun, maar dat is volgens hen niet voldoende.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden