Studieverenigingen uit Leeuwarden willen weer feesten: 'Het draaiboek ligt klaar'

Studiegroepen als SV Magiso staan te popelen om feesten te organiseren. V.l.n.r. Hanah Zandbergen, Laila Karim en Wout van de Kraats. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Met een verlenging van drie weken van de lockdown, zit feesten voor studieverenigingen uit Leeuwarden er voorlopig niet in. Maar: ,,We hebben al plannen klaarliggen zodra we los mogen.”

Met alleen uitstapjes naar de keuken of de badkamer, zitten studenten van hogescholen vooralsnog alleen in hun studentenkamer aan hun bureau online les te volgen. Studieverenigingen uit Leeuwarden staan te popelen om weer dwaze activiteiten te organiseren en lekker te feesten in hun lokale kroeg, maar met een verlenging van de harde lockdown, kunnen die plannen voorlopig de ijskast in.

Online spelletjesavond

Anna Tjalsma van S.G. Trias Politica zegt dat het nu vooral belangrijk is om verbinding te houden met de leden. Maar dat valt nog niet mee. ,,We organiseren de evenementen, zoals een pubquiz en een spelletjesavond, online. Maar natuurlijk is de beleving niet hetzelfde. We houden ons erg bezig met de behoefte van de studenten. Zo worden we steeds creatiever.”

De studiegroep zag afgelopen zomer een kleine daling van het aantal nieuwe leden. Normaal gesproken kon iedereen met een vraag of probleem op maandag langskomen om te praten. Dat gebeurt nu veel minder, zegt Tjalsma. ,,Studenten kloppen minder snel aan.”

‘Staan te popelen om weer los te gaan’

Wout van der Kraats, voorzitter van studiegroep SV Magiso, zegt dat de plannen voor de eerste feestjes na de lockdown klaarliggen. ,,We staan te popelen om weer los te gaan. We zitten zelf nu ook op een Discord Server, om zo nog een soort van binding te onderhouden met de 196 leden.”

Waar er normaal gesproken veertig man bij evenementen aanwezig zijn, zijn dat er online rond de 25. Bijna de helft minder, toch stemt het Van der Kraats tevreden. ,,We merken dat de eerstejaars erg fanatiek zijn. Daar zijn we enorm blij mee.” Bij een cursus mindfulness, afgelopen maand zag de oud-Hengeloër dat er een andere lichting interesse toonde. ,,Wij moeten als bestuur heel creatief zijn en nieuwe dingen bedenken, willen we onze leden blijven boeien.”

Aantal nieuwe leden stagneert

Sanne van Beek, voorzitter van SV. Lucentis, bespeurt dat het aantal nieuwe leden stagneert. Door een regeling mag SV. Lucentis tijdens de introductieweek in de zomer studenten niet aansporen lid te worden van hun kleinschalige studentengroep. Doordat iedereen nu thuis studeert, is het lastig om nieuwe leden te werven.

,,We moeten voorkomen dat het contact verloren gaat, dus we moeten echt heel erg creatief zijn. Weten wat de studenten willen. Laatst hadden we een filmavond en toen kwam er niemand. Maar we blijven positief.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram
Onderwijs
Coronavirus