Studenten trekken deze week in 500 appartementen in oud Aegon-complex

Uitzicht op het gebouw vanaf de oostzijde.

Uitzicht op het gebouw vanaf de oostzijde.

De studentenkamer is uit, de zelfstandige studio raakt in. Deze week krijgt de stad er 500 gemeubileerde appartementen bij in het voormalige Aegongebouw in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Voor iets meer dan 400 euro kunnen studenten er terecht, met beschikking over een eigen badkamer en keuken. De vijfhonderd nieuwe appartementen in het gebouw zijn nog lang niet allemaal verhuurd, maar dat komt vanzelf wel, verwacht eigenaar Leyten. De huurwoninkjes zijn in een jaar tijd gebouwd.

Wie een zelfstandige woning huurt, kan vaak huurtoeslag krijgen van de rijksoverheid. Hierdoor worden studio’s betaalbaar voor een groep die vroeger alleen kon hopen op een kamer in een studentenhuis, waar meestal de badkamer, wc en keuken gedeeld moesten worden met huisgenoten. Dankzij de huurtoeslag zijn gemeubileerde appartementjes nu zowel voor studenten als beleggers aantrekkelijk.

Lees ook: Koffer met kleren en een laptop: meer hebben de bewoners van Markt058 niet nodig

De enorme omvang maakte het ombouwproject in het Aegongebouw uniek voor Noord-Nederland. Op kleinere schaal heeft Leeuwarden al verschillende soortgelijke projecten achter de rug. De verbouw van de voormalige daklozenopvang De Terp (nu Windmill Campus) tot 125 appartementen was de omvangrijkste voorganger in deze trend. Ook in het voormalige verzorgingshuis Het Nieuwe Hoek in de binnenstad worden nu appartementen aangeboden aan studenten.

De gemeente moedigt de komst van studentenstudio’s aan. Zij hoopt dat hierdoor minder studenten in woonbuurten gaan wonen. Dit geeft namelijk nog wel eens overlast en krapte op de koopmarkt, waardoor gezinnen en starters moeilijker een huis kunnen vinden. De gemeente is dan ook soepel: normaal gesproken moeten nieuwe appartementen minstens 65 vierkante meter oppervlakte hebben, maar deze regel geldt niet voor de studentenstudio’s.

Dik 200 panden

Leeuwarden telde het afgelopen jaar ,,ruim tweehonderd’’ traditionele kamerverhuurpanden met vijf of meer studentenkamers, meldt de gemeente. Het aantal studenten dat bij woningcorporaties huurt, is zeer gering. Ze komen vooral ,,in de particuliere huur terecht’’, blijkt uit een uitgebreid gemeentelijk onderzoek van begin dit jaar. ,,Circa 20 procent van de huurders in een particuliere huurwoning betreft een student.’’

6700 uitwonende studenten

Leeuwarden beschikt al jarenlang over een stabiele populatie van ongeveer 6700 uitwonende studenten. ,,Dit betekent een jaarlijkse instroom van 1600 tot 2400 studenten.’’ Bijna de helft van alle nieuwe inwoners in de gemeente is student.

De werkelijke studentenpopulatie in Leeuwarden is overigens ruim twee keer zo groot als de genoemde 6700. Steeds meer studenten blijven namelijk lang bij hun ouders wonen en zijn niet meegeteld. In het studiejaar 2015-2016 woonde nog slechts 35 procent van de in Leeuwarden woonachtige studenten zelfstandig. Eerder was dit de helft.