Strong ID: gemeente overtrad privacywet bij inval hulpverlener

De gemeente Leeuwarden heeft de privacywetgeving overtreden bij de inbeslagname van de administratie van zorgverlener Strong ID. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

De oude garage van Douma, hier wonen cliënten van zorgverlener Strong ID in de Willem Loréstraat in Leeuwarden.

De oude garage van Douma, hier wonen cliënten van zorgverlener Strong ID in de Willem Loréstraat in Leeuwarden. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Om wat voor informatie het precies gaat, vertelt de gemeente Leeuwarden niet. Op 22 juni werd de administratie van Strong ID in de Leeuwarder Vlietzone in beslag genomen. Dat gebeurde na ‘signalen’, aldus wethouder Hein Kuiken. Daarbij is dus meer meegenomen dan mocht. ‘Dit kan gebeuren door de grote hoeveelheid van de gekopieerde informatie. Na constatering is de informatie die niet binnen het onderzoek viel, direct verwijderd en een afschrift hiervan is naar Strong ID gestuurd’, aldus de gemeente in een schriftelijk antwoord op vragen van deze krant.

De gemeente Leeuwarden verwacht zeker nog enkele maanden nodig te hebben om de opgehaalde documenten te onderzoeken.

De inval bij Strong ID was niet de eerste keer dat de gemeente administratie van een zorgaanbieder in beslag nam. In november vorig jaar deed Leeuwarden dat bij Straathoekwerk Leeuwarden. In eerste instantie verwachtte de gemeente binnen een paar weken klaar te zijn met het onderzoek. Maar tot nu toe is dat niet gelukt. Dat komt, aldus de gemeente, vanwege corona en ‘zaken die meer verdieping vroegen’. Onduidelijk is wanneer het wel klaar is. ‘Het onderzoek wordt nu afgerond en zal daarna de procedure in gaan die volgt na afronding van een onderzoek’, schrijft de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden