F-16 is na incident op vliegbasis Leeuwarden een pand in gereden: twee personen gewond geraakt

Op vliegbasis Leeuwarden is een Belgisch F-16-vliegtuig donderdagochtend een gebouw binnengereden. De piloot maakte gebruik van de schietstoel en raakte daarbij gewond. 
Lees meer over
Leeuwarden

Het gebeurde tijdens het opstarten van een straaljager, die stond toen nog stil. Het jachtvliegtuig zou ‘op hol zijn geslagen’, waarna de piloot de schietstoel gebruikte. Daarna is de straaljager in het tegenoverstaande pand gereden, een persoon die in dat pand aanwezig was is gewond geraakt. De Vliegbasis meldt dat er bij het rammen van het gebouw twee personen gewond zijn geraakt.

 

De piloot van de F-16 is na het gebruiken van de schietstoel gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht. Ook iemand die in een technische ruimte in het gebouw aan het werk was, raakte gewond. De persoon is lichtgewond en is ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken.

Twee zogenoemde crashtenders, speciale typen brandweervoertuigen die voornamelijk op vliegvelden in worden gezet, van de brandweer zijn de F-16 gaan blussen, maar van een brand of een explosie is volgens de Vliegbasis geen sprake geweest. Hoe het incident heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend, dat wordt onderzocht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat op de vliegbasis Leeuwarden een verkennend onderzoek doen. Ook de verkeersongevallenanalyse van de Koninklijke Marechaussee is ter plaatse.

 

De piloot deed mee aan de Weapons Instructor Course op die vliegbasis, waar 24 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen aan meedoen. Tijdens de zes maanden durende cursus worden ze opgeleid tot wapeninstructeur.

De F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden zouden donderdag voor de laatste keer opstijgen vanaf de vliegbasis, de nieuwe standplaats van de jachtvliegtuigen wordt vliegbasis Volkel. Er was een heel afscheid gepland, met fotomoment, maar dat is vooralsnog afgeblazen vanwege het incident met de F-16.

 

Nieuws

menu