Stormloop op piercings door corona: 'Er mag al zoveel niet'

Vooral door corona laten veel meer jongeren dan normaal een piercing zetten, merkt Andries Seefat van Bodycare. Hij en zijn compagnon openen eind dit jaar een zaak waarin spijtoptanten hun tattoo kunnen laten weglaseren.

Eigenaar Andries Seefat van Bodycare en zijn compagnon Anja Hatzmann.

Eigenaar Andries Seefat van Bodycare en zijn compagnon Anja Hatzmann. FOTO NIELS WESTRA

,,Zaterdag stonden klanten hier buiten op de stoep in de rij. Keurig met anderhalve meter ertussen”, zegt eigenaar Andries Seefat van Bodycare. Sinds corona is de omzet van de bodypiercingszaak in de Oude Oosterstraat in Leeuwarden met 40 procent toegenomen, vertelt hij. ,,Vooral de jeugd wil een piercing. Er mag al zoveel niet. Ze willen daarom iets leuks voor zichzelf. Compensatiegedrag”, verklaart hij de grote toeloop. 

Zijn compagnon Anja Hatzmann denkt dat jongeren nu geld overhouden. ,,Omdat ze niet meer naar de kroeg kunnen of naar muziekfeesten, spenderen ze hun geld aan een piercing.” Voor corona had Bodycare het ook al druk, vertellen ze in de winkel met de vele glazen vitrines. Seefat: ,,In maart moesten we even dicht. Daarna hebben we een Facebookpagina opgezet en zijn we via social media veel naar buiten getreden.”

Piercings van glas, hout en rubber

Bodycare is de enige piercingzaak in het Noorden die behalve piercings zetten ook veel piercingsieraden en alle benodigdheden eromheen verkoopt. ,,We hebben piercings van glas, latex, rubber, kunststof, titanium, maar ook van hout’’, somt Hatzmann op. 

In 1992 ging ze in de zonnestudio van Seefat werken. In 1998 begonnen ze samen met bodypiercen, dat in die jaren in zwang kwam. Al dan niet mede doordat actrice Isa Hoes in de tv-serie  Goede tijden, slechte tijden  een neuspiercing droeg. Momenteel zijn vooral piercings in oren en neus gewild.

Vorig week tekenden Seefat en Hatzmann het huurcontract voor een pand tegenover hun zaak, waarin ze eind dit jaar een ‘tatoe removal shop’ beginnen. Spijtoptanten die hun tatoeage willen laten verwijderen of vervagen (zodat er een nieuwe overheen kan) kunnen hier terecht.

Laagdrempelig

,,We hebben daarvoor de allernieuwste laser aangeschaft. Kleine lichtflitsen doen de inkt verbrokkelen, de zandkorreltjes die overblijven ruimt het lichaam zelf op”, licht Seefat toe. Kleurige tatoeages met veel rood, groen en geel worden tevens behandeld met een vloeistof die onder de huid oplost.

De peperdure laser vergt een investering van een ton, maar is dan ook iets anders dan de volgens Seefat ,,ouderwetse” CO2-laser waarbij het verwijderen van toetages langer duurt en ook vaak pijnlijk is. Hij en Hatzmann hebben een speciale training gevolgd voor het bedienen van de laser. Ze gaan nog twee mensen opleiden die ermee aan de slag gaan. De zaak wordt laagdrempelig, onderstreept Seefat. ,,Mensen kunnen zo binnenlopen en advies inwinnen. Ik heb er veel zin in.” 

Omdat veel mensen zich als gevolg van de coronacrisis moeten laten omscholen, verwacht hij een grote vraag. ,,Bij sommige bedrijven kom je niet aan de bak met zichtbare tatoeages. Ik denk daarom dat veel mensen straks schone handjes en schone halsjes willen. De tattoos gingen er voor de mooi op en gaan er ook voor de mooi weer af.” 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Instagram