Stop geweld tegen vrouwen: Friesland kleurt oranje

Staand: Ine, Ingrid, Anneke, Monica, Gieneke en Minke. Zittend: Fron en Helga. (eigen foto)

Ine, Ingrid, Anneke, Monica, Gieneke, Minke, Fron en Helga voeren in het kader van Orange the World actie in Leeuwarden, Sneek en Heerenveen. Maar ook op tal van andere plaatsen wordt door velen aandacht gevraagd om geweld tegen vrouwen te stoppen.
Lees meer over
Leeuwarden
Heerenveen

,,Wij zijn in het Oranje! Niet omdat we sport-supporters zijn, maar omdat we actie voeren”, zo vertellen de dames die zich hebben verenigd in een werkgroep. Ze zijn lid van clubs van Soroptimisten en Zonta. Samen met UN Women Nederland voeren ze ruim twee weken actie, via de campagne Orange The World: de wereldwijde campagne tegen het geweld dat vrouwen en meisjes wordt aangedaan. De actie is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Ruim honderd landen doen mee. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

,,De wereld moet meer oranje worden, want wereldwijd staat oranje symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen meisjes en vrouwen. Wij willen ook in Friesland aandacht vragen voor het bestrijden van het nog steeds aanhoudende geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes”, aldus Gieneke namens de dames.

16 Days of Action

Van 25 november tot en met 10 december zal er tijdens de ‘16 Days of Action’ aandacht worden geschonken aan de bestrijding van geweld tegen vrouwen. 25 november is de Internationale Dag van Geweld tegen Vrouwen en meisjes. 10 december is de dag van de rechten van de mens.

Hoe oranje wordt onze provincie?

Wereldwijd, en dus ook in Friesland, wordt aandacht getrokken voor de campagne door oranje licht, en daar voegen de dames tijdens de actieperiode op meerdere plekken, met goedkeuring van de desbetreffende gemeentes, oranje graffiti aan toe. Net zoals voorgaande jaren worden tijdens de 16 dagen van de actie markante gebouwen en objecten, zoals het Provinciehuis, de fontein voor het station in Leeuwarden, vele gemeentehuizen, de Waterpoort in Sneek en Crackstate in Heerenveen in oranje floodlight gezet.

Het doel van de actie

Preventie is het thema van de campagne. Geweld is niet alleen het probleem van vrouwen. Negen van de tien plegers van fysiek en seksueel geweld zijn mannen, die zich nauwelijks realiseren wat ze aanrichten. Gieneke vervolgt: ,,Wij proberen meer mensen (mannen èn vrouwen) bewust te maken van de gevolgen van seksuele intimidatie en seksueel geweld in het dagelijks leven. De wereld zou een mooiere plek zijn als beiden elkaar met meer vertrouwen kunnen behandelen. En: ook omstanders van geweld kun je aanspreken op hun rol. We zijn heel blij dat vrijwel alle Friese gemeenten zich bij de actie hebben aangesloten.”

Angst om hulp te vragen moet verdwijnen

Heb je een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? En wil je hierover praten? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Je kunt 24/7 gratis en anoniem bellen met 0800-0188 of anoniem chatten via centrumseksueelgeweld.nl op werkdagen van 16.00 tot 06.00 en in het weekend van 20.00 tot 06.00. Of bel gratis middels veiligthuis.nl, het Advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Kijk voor meer informatie op de website: orangetheworld.nl.

Nieuws

Meest gelezen